Primarul General al municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, și Primarul orașului Madrid, Manuela Carmena Castrillo, au semnat în capitala Spaniei, la sediul municipalității madrilene, Memorandumul de Înțelegere dintre Primăria Generală a Municipiului București și Primăria Madridului. La eveniment au participat și membri ai Consiliului General al Municipiului București.

Cele două orașe au identificat o serie de domenii în care sunt interesate să dezvolte colaborarea: dezvoltarea durabilă, din perspectiva Agendei 2030, dezvoltarea infrastructurii, educație, cultură și turism. Acordul semnat are la baza interesul comun pentru servicii publice de calitate, pentru noi căi de participare cetățenească si pentru transformarea orașelor în medii cât mai plăcute pentru locuit.

“Este un document plin de semnificații și cu o simbolistică aparte, cu atât mai mult cu cât are loc în acest an, anul Centenarului Marii Uniri a României, așadar este un parteneriat nu doar pentru prezent, ci și pentru viitor. În Madrid și în zona metropolitană există una dintre cele mai numeroase si dinamice comunități de români de peste graniță. Foarte mulți români s-au integrat extraordinar de bine aici, iar faptul că le sunt respectate drepturile şi este asigurată păstrarea identităţii culturale şi lingvistice sunt lucruri foarte importante pentru noi. Considerăm că Spania este un model în plan european din punctul de vedere al modului de integrare a cetățenilor, atât la nivel guvernamental, cât și al societății”, a declarat primarul Gabriela Firea.

Gabriela Firea a evidentiat faptul ca Madridul este un model de aplicare a conceptului “smart-city” ce poate fi implementat și la Bucuresti: “De altfel, discuțiile aici continuă, atât între noi ca primari, dar și la nivel de experți, și sunt convinsă că vom prelua cele mai bune practici ale orașului Madrid pentru a transforma tot mai mult Bucureștiul într-un oraș „smart”. Alte zone în care avem foarte multe de împărtășit și schimburi comune de realizat sunt în domeniul educațional și în cel cultural. Mă bucur că doamna primar va veni, săptămâna viitoare, la București, ne face o mare onoare sa ne viziteze. Vizita doamnei Manuela Carmena Castrillo va marca debutul etapei de implementare a unor proiecte în domenii reglementate de memorandum”.

La randul sau, primarul orașului Madrid, Manuela Carmena Castrillo, a declarat: “Am semnat un acord de colaborare între cele doua orase, suntem foarte interesați să facem schimb de experiență în diverse domenii. Vrem să aflăm bunele practici din România, iar noi să oferim expertiza specialiștilor noștri.

Am discutat, atât la Forumul Mondial privind Violenta urbana si Educatia pentru Convietuire si Pace care a debutat ieri la Madrid, cat și astăzi, despre ce ar trebui să facă orașele pentru cetățenii lor, cum ar trebui să se implice în rezolvarea problemelor celor care fac parte din categoriile sociale defavorizate și cum am putea colabora cu toții pentru rezolvarea acestor situații. Vom aprofunda aceste subiecte saptamana viitoare când voi veni la București.”

Conform ultimelor date statistice publicate de Observatorul Permanent al Imigrației (28 martie 2018), în Spania au rezidența legală înregistrată un număr de 1.030.054 cetăţeni români. Distribuţia geografică a românilor din Spania favorizează zona capitalei, în Comunitatea Madrid fiind înregistraţi peste o cincime dintre ei (214.000).