MEEMA face demersuri pentru a veni în sprijinul operatorilor economici din turism. Concret, propune garantarea în procent de 100% a voucherelor oferite ca alternativă la rambursare, aferente călătoriilor anulate în contextul pandemiei COVID-19!

*Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) a prezentat în ședința de Guvern din data de 24 septembrie, în primă lectură, Ordonanța de Urgență privind instituirea a două scheme de ajutor de stat, sub formă de garanții și sub formă de granturi, destinate sprijinirii operatorilor economici din turism.

*Proiectul de act normativ prevede, astfel, garantarea de către statul Român în procent de 100% a voucherelor oferite turiștilor de către agențiile de turism și structurile turistice cu funcțiuni de cazare, ca alternativă la rambursările în numerar aferente călătoriilor anulate, în cazul insovenței emitenților voucherelor.

*În egală măsură, se dorește acoperirea primelor de garantare datorate de beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru garantarea voucherelor oferite turiştilor, ca alternativă la rambursările pentru pachetele turistice şi serviciile unice de călătorie, anulate în contextul pandemiei COVID-19.

*Cele două scheme de ajutor de stat vor avea o durată limitată, până la 31 decembrie 2020. Prin urmare, vor fi garantate doar voucherele emise până la această dată, indiferent de durata lor de valabilitate.

*Măsurile de sprijin propuse vor intra în vigoare doar după aprobarea Comisiei Europene.