Miercuri, 1 iulie, a fost prezentat Planul Național de Investiții și Relansare Economică de Guvernul României. Acesta conține o serie întreagă de granturi, garanții, împrumuturi și facilități fiscale pentru toate domeniile de activitate.
De remarcat că, de exemplu, pe zona de sport, Guvernul condus de Ludovic Orban a inclus două dintre propunerile Ministerului Tineretului și Sportului în ceea ce privește relansarea activității sportive în viitorul apropiat și dezvoltarea sportului pe termen lung. De asemenea, Guvernul Orban își propune o investiție masivă la nivelul infrastructurii sportive, o investiție în valoare de 13,5 miliarde lei, care să susțină concret, în următorii ani, atât sportul de performanță, cât și revitalizarea sportului de masă.
Pe zona de tineret, se găsesc programe de integrare a tinerilor între 16 și 29 ani pe piața muncii (NEETS) prin crearea de noi locuri de muncă, inițierea tinerilor în antreprenoriat, asigurarea unor programe de calificare, ucenicia la locul de muncă, valoarea apelului de proiecte fiind de de 300 de milioane de euro. La fel de importante, pe partea de proiecte de infrastructură educațională și de cercetare sunt reabilitarea și aducerea a 40 de tabere școlare la cele mai înalte standarde europene, cu o valoare totală de aproximativ 1 miliard de lei.
În premieră, există o măsură de sprijinire a sportului de masă, acordarea de vouchere pentru copiii care se legitimează la un club în vederea practicării sportului de performanță și achiziționării de echipament sportiv, valoarea totală fiind de 30 milioane de lei. Prin acest program se dorește încurajarea și sprijinirea practicării sportului de către copii.
De reținut că, o altă măsură pe termen mediu pe care Ministerul Tineretului și Sportului o are în vedere este reprezentată de granturile de sprijin pentru structurile sportive, valoarea totală fiind de 180 milioane de euro, iar valoarea maximă a grantului fiind de 200 de mii de euro. Inițiativa se adresează oricărei structuri sportive, finanțarea asigurând investiții în infrastructura sportivă: terenuri de antrenament pentru copii și juniori, centre de recuperare pentru sportivi, cabinete medicale cu dotări aferente cu specializare medicină sportivă, noi tehnologii pentru introducerea de sisteme de evaluare și monitorizare a performanței sportive, echipament sportiv performant.
Acestor măsuri li se adaugă și un proiect pe termen lung la nivel de investiție în infrastructura sportivă, ce va fi realizat în perioada 2021-2027, în valoare de 13,5 miliarde lei. Prin acest proiect se are în vedere, pentru susținerea sportului de performanță, construirea a 12 complexuri sportive cu o capacitate cuprinsă între 3.000 și 30.000 locuri, cu o valoare totală a investițiilor de 3,5 miliarde lei, a 8 bazine olimpice, cu o valoare de 1 miliard de lei, a 5 săli polivalente cu o valoare totală de 1,2 miliarde de lei și a 5 patinoare artificiale pentru competiții, în valoare totală de 300 milioane de lei.
În ceea ce privește revitalizarea sportului pentru toți, Guvernul își propune construirea a 250 de săli de sport școlare, cu o valoare estimată la 3 miliarde de lei, a 45 de bazine didactice, cu o valore estimată la 700 milioane lei, a 400 baze sportive, valoarea estimată fiind de 1,8 miliarde lei. De asemenea, se dorește construirea a 10 centre sportive de performanță pentru sporturile olimpice, care să cuprindă săli de antrenament, școală, internat, cantină, școală de antrenori, centru medical, cu o valoare estimată la 2 miliarde de lei.
“Este prima dată când sportul beneficiază de atâta atenție și sprijin financiar din partea vreunui Guvern post-decembrist. Mulțumesc premierului și colegilor că au fost deschiși la propunerile noastre și ne-au sprjinit incluzându-le în planul de relansare economică. Mă bucur că, pe lângă demersurile pe care le facem pentru a atrage fonduri europene pentru sport și proiecte de tineret, avem în plus și acest sprijin din partea statului. În domeniul tineretului, măsurile de sprijin se îndreaptă către tinerii din categorii defavorizate, pentru care vom organiza proiecte de antreprenoriat și de integrare pe piața muncii, dar sunt prevăzute și investiții în 40 de centre de agrement și educație non-formală, consiliere, etc. Nu risc nimic când spun, uitându-mă la ceea ce a fost la acest minister, că sunt cele mai bune măsuri financiare pentru sprijinirea sportului. Vorbim de măsuri pentru încurajarea practicării sportului de către copii, practicarea sportului într-un cadru organizat, la club și sprijinirea structurilor sportive în a face investiții în bazele proprii, dându-le posibilitatea de a se alinia la cerințele internaționale. Am avut în vedere aici necesitatea tuturor de a avea, printre altele, cabinete medicale și centre de recuperare pentru că există un deficit clar pe această zonă, dându-le în același timp și posibilitatea de a aduce tehnologii inovative în pregătirea de performanță. Este evident, însă, că dincolo de aceste soluții, una dintre marile probleme ale sportului românesc ține de infrastructură. Aici, Guvernul a venit cu o soluție care are în vedere investiții masive și cu obiective pe termen lung: construirea de baze sportive, săli și bazine care să se adreseze atât sportului de masă, cât și celui de performanță, un proiect ambițios, care se întinde pe durata a șase ani. Așa cum am mai spus, sportul este o prioritate pentru Guvernul Orban, este un lucru pe care mi l-am asumat în momentul preluării mandatului”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.