Ca să fie clar: „În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2”.

Acesta este un comunicat ooficial transmis azi de conducerea Ministerului Educației, după ce unii reprezentanți zeloși din diferite ai unor Inspectorate școlare, ba cgiar din conducerea unor școli, și… mai ales unii jurnaliști convinși că au ami găsit un subiect gen „vacă de muls” pentru „hrănit” scandal, au lansat treaba cu INTERDICȚIA… categorică în unitățile de învățământ privitor la obiceiul tradițional al darurilor de Mărțișor. Se spunea că e indicație „de sus”, că elevilor li se interzice să ofere flori și mărțișoare cadrelor didactice sau colegilor, că, uite, trebuie să „renunțăm la tradiție” etc.

Mai greu, însă cu verificarea informației, cu judecatul și cu interpretarea unor „zvonuri”…

Ei bine, Mărțișorul nu pleacă nici din calendar, nici din școli, și nimeni nu ne ia bucuria și tradiția începutului de primăvară!