Premierului Marcel Ciolacu a participat azi la dialogul semestrial pe tema ”Prioritățile sistemului de justiție și Raportul privind statul de drept – context național și european”, împreună cu reprezentanții puterilor legislative, executive și judecătorești. În discrsul șefului Guvernului s-au regăsit câteva declarații dure…

„(…)Cred că este timpul să ne stabilim foarte clar noile priorități strategice și cred că astăzi, societatea românească așteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm și foarte direct cu privire la două probleme uriașe: drogurile și evaziunea fiscală. Sunt două probleme unde răspunsul statului până acum a fost de cele mai multe ori prea moale și ezitant. Este timpul să declarăm toleranță zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri. Toate instituțiile de forță și cele care aplică legea în România trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim-planul activității. Nu pot să fiu de acord, şi sunt ferm convins că nici dumneavoastră, că am pierdut bătălia cu drogurile. Această luptă va fi pierdută doar când o vom abandona noi și nu avem acest drept. Nu putem să închidem ochii, să vedem cum și mai multe vieți sunt distruse și mai multe familii suferă, în timp ce clanurile mafiote prosperă, la fel cred că trebuie să acționăm mult mai dur în ceea ce privește proliferarea acestui fenomen în rândul adolescenților și tinerilor. Și aș dori să vă spun că strategii am tot avut de-a lungul timpului. Sunt pline sertarele instituțiilor de strategii și analize legate de droguri. Însă realitatea crudă ne demonstrează că pe stradă sunt tot mai multe droguri la care copiii noștri au acces imediat. Drogurile au depășit chiar porțile școlilor, iar dacă nu realizăm asta acum, vom avea generații întregi pierdute. Am tot văzut păreri și acțiuni îndreptate împotriva acestor copii, care ajung din diverse motive să consume droguri.

Vă spun, fără destructurarea rețelelor de trafic, nu vom avea un consum mai mic în rândul tinerilor. Am ajuns să blocăm instanțele cu tot felul de dosare pentru consum, care în final se clasează, dar marii rechini scapă aproape întotdeauna nepedepsiți. Nu cred că suntem în direcția corectă. Trebuie să depășim clișeul de acum câțiva ani, că România este o țară de tranzit. România nu mai este o țară de tranzit și tocmai de aceea, cred că trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile rețele și pe marile clanuri. Avem nevoie de acțiune imediată și de coordonare între instituții. Traficul de droguri este rădăcina răului. De aici începe totul și aici trebuie să acționăm cu foarte mult curaj. Să acționăm, nu să reacționăm. Cred că aceasta este așteptarea legitimă a întregii societăți”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.