„În această ședință de Guvern a fost aprobat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Este vorba despre Ordonanța de Urgență de care aveam nevoie, pentru a putea aproba Legea bugetului. Această ordonanţă va fi publicată în Monitorul Oficial și, după aceea, mâine, vom avea ședință de guvern, în care vom aproba Legea bugetului pentru 2021. Ştiţi foarte bine lucrurile care fac parte din această Ordonanță. Este vorba despre eliminarea sporului pentru personalul instituțiilor prefectului de 30%; se propune menținerea valorii punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021 – o economie la bugetul de stat de aproape 9 miliarde de lei; se prorogă până la 1 aprilie 2022 intrarea în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar; se instituie un cadru legal necesar pentru ca sumele rămase necheltuite din alocările pentru facilitățile de transport studenți să poate fi utilizate către universități în anii următori și pentru acordarea de burse pentru studenți; se modifică Legea educației naționale în sensul stabilirii dreptului studenților să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport și abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenții să beneficieze de gratuitate. Și cam astea sunt măsurile. Voucherele de vacanță, bineînțeles, au fost amânate pentru decontarea serviciilor pentru 2022. Deja în circulație sunt voucherele de vacanță aprobate, prelungite din 2019 și din 2020”, a detaliat premierul, într-un briefing de presă după ședința de azi a Guvernului.

Șeful Guvernului a mai spus: „S-ar putea ca la Ministerul Dezvoltării să fie o sumă alocată mai mare la CNI și la PNDL, dar în rest, e vorba de credite de angajament, în special sume care sunt alocate prin credite de angajament, pentru a permite să se facă contracte anul acesta și atunci, bineînțeles, vor fi plătite anul viitor. Dar deficitul bugetar rămâne la 7,16%, cu aceiași parametri de cheltuieli și venituri. Ați văzut foarte bine și astăzi avizul Consiliului Fiscal, care spune că este un buget credibil și crede că acest deficit bugetar poate fi atins în acest an”.

„ Am alocat resurse în acest buget la nivel istoric pentru investiții. Așa cum am făcut și anul trecut, și anul acesta, este un buget care se axează pe investiții și, veţi vedea, va fi şi anul acesta, execuția va fi una foarte bună”, a completat Florin Cîțu.