În liniștea nopții de Crăciun, când fulgii de zăpadă dansează în aer, iar luminile strălucesc ca stelele pe cer, copiii așteaptă cu sufletul la gură sosirea lui Moș Crăciun și povestea magică pe care o aduce cu el. În acele clipe de anticipare, în care magia pare să fie la fiecare colț de stradă, cărțile de Crăciun devin calea perfectă către aventuri fermecate și lecții de viață prețioase.

Cărțile de Crăciun pentru copii, cu cuvinte frumos împletite, cu ilustrații pline de culoare și autenticitate, ne oferă ocazia să pășim în universuri pline de elfi harnici, reni zburători, moși grăbiți, copii fericiți, turtă dulce, ciocolată caldă și colinde de sărbătoare. În paginile lor, fiecare cuvânt și fiecare imagine coboară în sufletele celor mici ca fulgii de zăpadă, lăsând amprente adânci și amintiri de neuitat. Nu degeaba se spune că mereu Crăciunul și-a găsit un loc special în inima noastă și cei mai mulți dintre noi își amintesc cu mare drag de acea perioadă plină de mister și nerăbdare.

Moș Crăciun și fabuloasa sa călătorie în jurul lumii sunt subiecte recurente în aceste cărți pline de magie chiar și pentru noi, adulții. Copiii sunt conduși într-o aventură fantastică, explorând fiecare detaliu al călătoriei Moșului. Descoperă secretul atelierului său, unde elfii harnici lucrează neobosiți pentru a pregăti cadouri și surprize pentru toți cei care cred cu adevărat în ei. Povestea renilor săi zburători aduce un plus de magie în fiecare casă, lăsându-i pe copii să viseze cu ochii deschiși la călătorii înaripate peste cele mai frumoase clădiri ale lumii, peste fiecare căsuță, oricât de mică ar fie ea, chiar și de șoricei sau furnicuțe.

Și ce ar fi Crăciunul fără cadouri? Cărțile de Crăciun ne învață că darurile pot fi mult mai mult decât simple obiecte. Ele pot fi expresii ale dragostei și generozității, semne ale atenției și afecțiunii noastre față de cei dragi. În lumea cărților, copiii învață să aprecieze cadourile nu doar ca bunuri materiale, ci ca simboluri ale iubirii și grijii celor din jur. Să nu uităm de cadourile sufletești: încțntarea de a fi împreună, de a aprecia lucruri simple, de tihnă și timp pe care ni-l oferim unii altora, de bucuria revederii cu prietenii și rudele noastre, de dorul unei îmbrățișări sincere și căduroase.

V-am pregătit o listă de 5 titluri care cu siguranță vă vor aduce Crăciunul în suflet, indiferent de vârstă:

Poveste de Crăciun” de Charles Dickens este o celebră poveste care urmărește transformarea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit și nemilos. Vizitat de trei spirite ale Crăciunului, Scrooge este confruntat cu trecutul său dureros, realitățile actuale ale sărăciei și consecințele vieții sale egoiste. Cartea explorează generozitatea, compasiunea și puterea transformării personale, fiind una dintre cele mai iubite povești de Crăciun din literatura universală.

Cum a furat Grinch Crăciunul” este o poveste scrisă de Dr. Seuss despre Grinch, un personaj malefic care detestă Crăciunul și decide să fure toate decoratiunile, cadourile și bucuria sărbătorii de la locuitorii din Whoville, un orășel vesel. Cu toate acestea, Grinch învață o lecție importantă despre adevăratul sens al Crăciunului. Atunci când asistă la bucuria oamenilor din Whoville, el înțelege cum Crăciunul nu se limitează la lucrurile materiale, ci că aduce în prim plan altfel de bucurii precum generozitate, compasiune și conexiune umană. Cartea explorează teme precum transformarea personală și puterea iubirii și compasiunii, iar Grinch devine un simbol al transformării și al abilității oamenilor de a aduce îmbunătățiri în viețile lor și în ale celor din jur, în spiritul Crăciunului.

Expresul Polar” de Chris Van Allsburg este o poveste fermecătoare a unui băiat care se urcă într-un tren misterios în Ajunul Crăciunului. Călătoria îl poartă spre Polul Nord, unde îl întâlnește pe Moș Crăciun și trăiește tot felul de aventuri magice alături de alți copii, la fel de curioși ca și el. Cu ilustrații remarcabile și o atmosferă crăciunistică, această cartea aduce la viață magia sărbătorilor de iarnă și oferă o poveste de Crăciun încântătoare pentru cititori de toate vârstele.

Crăciunozaurul” de Tom Fletcher este o poveste adorabilă despre William, un băiețel orfan, și prietenul său, Crăciunozaurul, un dinozaur de pluș care prinde viață în Ajunul Crăciunului. Cei doi pornesc într-o aventură plină de amuzament și fantezie pentru a aduce magia Crăciunului în inimile oamenilor din jur. Cartea subliniază importanța prieteniei, a dăruirii și a spiritului Crăciunului. Cu ilustrații captivante și un mesaj emoționant, Crăciunozaurul” este o lectură minunată pentru copii în timpul sezonului festiv.

Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig este o poveste minunată despre Nikolas, un băiat sărman care devine Moș Crăciun. Căutându-și tatăl dispărut într-o călătorie în lumea elfilor și a magiei, Nikolas descoperă secrete și aventuri care îl transformă în Moș Crăciun. Cartea oferă o perspectivă proaspătă și emoționantă asupra legendelor sărbătorii, cu un mesaj de iubire și generozitate. Este o lectură captivantă și plină de farmec pentru întreaga familie în timpul Crăciunului.

Aceste povești ne poartă în lumi diferite, dar au un mesaj comun: Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare; este un moment de conexiune și compasiune, o ocazie de a împărtăși bucuria cu ceilalți.

Pentru copii, cărțile de Crăciun reprezintă o experiență literară deosebită, dar și o fereastră către învățături prețioase. Fiecare pagină conține o lecție ascunsă, iar copiii învață valorile Crăciunului – generozitatea, iubirea, încrederea și speranța – într-un mod subtil și captivant.

Cum alegem însă cărțile de Crăciun potrivite pentru copiii noștri? Alegerea depinde de vârsta și interesele micuților, de calitatea ilustrațiilor și a poveștii. Cărțile de Crăciun pot varia de la cele pentru copii mici, cu ilustrații mari și cuvinte puține, până la cărți pentru adolescenți, cu povești mai complexe și detaliate. Este important să alegem cărțile care să fie potrivite pentru vârsta și nivelul de dezvoltare, astfel încât plăcerea lecturii să se împletească cu bucuria unor sărbători de neuitat. Și să nu uităm să aducem Crăciunul în inimile noastre, ale tuturor! (P)