​Ministerul Afacerilor Externe a emis o serie de recomandări pentru suporterii care vor asista în Germania la meciurile de la Campionatul European.

Pentru informații despre activitățile dedicate suporterilor în orașele de la turneul final, descarcă gratuit aplicația Tricolorii, disponibilă în App Store (iOS) sau Google Play (Android).

RECOMANDĂRI DE CĂLĂTORIE

 • Asigură-te că ai un document de călătorie valabil (carte de identitate/pașaport aflate în termen de valabilitate). ATENȚIE! Pe perioada turneului final al EURO 2024 autoritățile germane au reintrodus controalele la frontieră.
 • Asigurarea medicală este obligatorie în Germania. Îți recomandăm cu insistență să obţii Cardul European de Sănătate sau să achiziționezi o asigurare medicală de sănătate înaintea călătoriei, pentru a avea acces la eventualele îngrijiri medicale de urgență.
 • Este utilă și o asigurare de călătorie care să acopere toate riscurile conexe (inclusiv pierderea/furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea/întârzierea zborului etc.).
 • Călătoria cu autoturismul:

– Consultă condițiile de călătorie sau eventualele restricții de circulație aplicabile în statele pe care le vei tranzita.

– ATENȚIE! Există limită de viteză în Germania:

 • în localități – 30-50 km/h;
 • în afara localităților – 70-130 km/h;
 • zonele fără restricții de viteză sunt indicate ca atare.

Recomandăm tuturor cetățenilor români care călătoresc în Germania pe perioada EURO 2024 să-și anunțe prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro.

RECOMANDĂRI PE DURATA ȘEDERII

 • E foarte posibil ca pe durata campionatului traficul rutier să fie îngreunat! Organizatorii EURO 2024 recomandă evitarea deplasărilor cu mașina.
 • ATENȚIE! Conducerea sub influența alcoolului (mai mult de 0,5 mg de alcool în sânge) se sancționează cu amendă, iar permisul de conducere poate fi suspendat pentru anumite perioade de timp, în funcție de gravitatea fiecărei abateri în parte.
 • Transportul public este foarte dezvoltat în Germania, fiind astfel o alternativă eficientă la deplasarea cu mașina. Conform informațiilor publicate de organizatorii EURO 2024, deținătorii de bilete la meciurile turneului final vor avea acces la bilete de tren naționale și internaționale la preț redus, precum și la un abonament de călătorie gratuit de 36 de ore pentru transportul public în toate cele 10 orașe-gazdă din Germania și în zonele limitrofe.
 • Dacă totuși alegi să te deplasezi cu autoturismul, informează-te în avans cu privire la posibilitățile de parcare. ATENȚIE! Unele dintre parcările publice din apropierea stadioanelor sunt accesibile doar cu pre-înregistrare.
 • Asigură-te că ai în permanență asupra ta un act de identitate, acesta putând fi solicitat inclusiv pentru accesul pe stadion.
 • Sancționarea posesiei, consumului sau traficului de droguri, chiar și pentru cantități mici, prevede amenzi mari și pedepse privative de libertate.
 • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), ce necesită intervenţia imediată a autorităţilor germane, apelează numerele de urgență:
 • 112 – pompieri, salvare, descarcerare;
 • 110 – poliţie.

RECOMANDĂRI PRIVIND PARTICIPAREA LA MECIURI

Reprezentanţii Jandarmeriei Române şi ai Poliţiei Române vor fi prezenţi pe stadioanele unde Echipa Naţională de Fotbal a României va susține meciurile din cadrul turneului final EURO 2024, precum şi în fan-zone-urile din apropierea arenelor, pentru a sprijini demersurile poliţiei germane de creare a unui climat de siguranţă şi pentru a oferi asistență spectatorilor români.

Dacă ai nevoie de ajutor, nu ezita să apelezi la jandarmii și polițiștii români!

De asemenea, te rugăm insistent să ai în vedere următoarele recomandări:

 • Asigură-te că ajungi din timp la stadion, pentru a evita aglomeraţia în zona punctelor de acces.
 • Dacă vii însoţit de minori, supraveghează-i constant şi asigură-te că nu se îndepartează de tine.
 • Respectă indicaţiile forţelor de ordine și ale agenţilor de securitate.
 • Evită implicarea în conflicte de orice natură sau fapte ce pot conduce la manifestări violente ori la tulburarea ordinii și a liniştii publice.
 • Orice încălcare a legii va fi sancţionată de către forţele de ordine germane!
 • Dacă asişti la un incident, sesizează imediat forțele de ordine.
 • Din rațiuni de siguranță, conform regulilor UEFA, este interzisă introducerea în stadion atât a materialelor pirotehnicecât și a altor obiecte care pot pune în pericol securitatea participanţilor la competiţia sportivă.

 1. Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Germania.

Intrarea pe teritoriul federal este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate aflate în termen de valabilitate.

Pentru informații referitoare la regimul de ședere și situații conexe (stabilirea reședinței, angajarea în muncă etc.) consultați pagina web a Ambasadei României la Berlin, la link-ul https://berlin.mae.ro/node/345.

 1. Vaccinuri și sănătate publică

Nu există la acest moment vaccinuri obligatorii pentru intrarea în Germania. Cu toate acestea, vă recomandăm ca înaintea călătoriei să consultați recomandările disponibile pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică –  Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile – secțiunea Sfaturi pentru călătorihttps://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori

Asigurarea medicală este obligatorie în Germania.Vă recomandăm cu insistență să încheiați o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie în Germania.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de sănătate vă vor da acces la îngrijirile medicale necesare.

De asemenea, puteți să aveți în vedere și achiziționarea unei asigurări facultative cu care aveţi acces la serviciile de urgenţă atât în sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.rohttps://cnas.ro/state-membre-ue-see-elvetia-regatul-unit/

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Serviciul medical de urgenţă este disponibil 24 ore, iar pentru apelarea serviciului de ambulanţă, formați numărul 112.

 1. Reglementări vamale

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Există limite cantitative pentru introducerea produselor din tutun, medicamentelor, băuturilor alcoolice, combustibilului.

Sunt excluse, atât la intrare cât şi la ieşire, drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Informații privind regimul vamal aplicat de autorităţile germane pot fi obţinute la link-urile:

www.zoll.de

https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/index_en.htm
 1. Regimul animalelor de companie

Pentru intrarea într-un stat al Uniunii Europene cu animale de companie, aveţi nevoie de paşaport european pentru acestea. Acest document se poate obține de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinările obligatorii. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Informații suplimentare privind reglementările în acest sens sunt disponibile aici: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/index_en.htm

 1. Siguranța și criminalitate

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Federală Germania nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Republica Federală Germania a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Republica Federală Germania este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut.

Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). În cazul unor incidente grave, se recomandă contactarea poliţiei locale.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor germane, trebuie apelate numerele de urgență:

 • 112 – pompieri, salvare, descarcerare;
 • 110 – poliţie.
 1. Condiții privind traficul auto

În Republica Federală Germania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Permisul de conducere românesc este valabil în Republica Federală Germania.

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie, iar folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

Utilizarea detectoarelor de radar şi a aparatelor antiradar constituie contravenţie. Organele de poliţie au dreptul de a confisca aceste dispozitive.

Zone de protecţie de mediu în Germania: În scopul reducerii poluării aerului cu particule fine şi bioxid de azot, în numeroase oraşe din Germania, au fost delimitate zone de protecţie de mediu sau zone ecologice, unde pot circula numai autovehiculele cu plachetă („Feinstaubplakette”) corespunzătoare grupei de substanţe poluante căreia îi aparţine autovehiculul sau care au aprobare specială.

Nerespectarea acestei reglementări atrage după sine pedeapsa cu amendă. Centrele de eliberare a plachetelor sunt oficiile de înmatriculare a autovehiculelor sau alte instituţii autorizate să acorde plachetele precum şi instituţiile autorizate să facă analiza gazelor de eşapament.

La data de 04.05.2023, în următoarele oraşe germane sunt delimitate zone ecologice: Aachen, Asperg, Augsburg, Berlin, Bietigheim-Bissingen, Bochum, Bonn, Bottrop, Bremen, Castrop-Rauxel, Darmstadt, Dinslaken, Ditzingen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Eschweiler, Essen, Frankfurt/Main, Freiberg am Neckar, Freiburg (Breisgau), Gelsenkirchen, Gerlingen, Halle/Saale, Hardhof, Gladbeck, Hagen, Hannover, Heidenheim, Heilbronn, Herne, Herrenberg, Herten, Ingersheim, Köln, Korntal-Münchingen, Kornwestheim, Krefeld, Langenfeld, Leipzig, Leonberg / Hemmingen, Limburg an der Lahn, Ludwigsburg, Ludwigsburg Landkreis, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Marburg, Markgrönningen, Möglingen, Mönchengladbach, Mühlacker, Mülheim an der Ruhr, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Offenbach, Osnabrück, Overath, Pforzheim, Pleidelsheim, Recklinghausen, Regensburg, Remscheid, Reutlingen, Schwieberdingen, Siegen, Stuttgart, Tamm,Tübingen, Ulm, Wiesbaden şi Wuppertal.

Parcarea este permisă în general numai în locuri rezervate, de obicei contra cost (există aparate de taxare).

Limite de viteză: în localități: 30-50 km/h; în afara localităților: între 70-130 km/h, cu excepția zonelor fără restricții de viteză, precum și a celor în care limita de viteză este explicit indicată.

Este recomandat să încheiaţi o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere produse pe teritoriul Germaniei.

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, contactaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru asistență suplimentară, adresaţi-vă partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

 1. Informații despre plăți și utilizarea cărților de credit

Moneda națională este EURO.

Plățile se fac fie în numerar, fie cu card bancar.

Restricțiile privind retragerea de numerar de la bancomate pot fi diferite în funcție de tipul de card, tipul de cont și politica băncii.

Casele de schimb valutar și băncile au până la 100 valute diferite în stoc. Schimbul valutar este de obicei posibil fără precomandă.

 1. Reglementări specifice

Nu este cazul.

 1. Contactarea autorităților române

Reprezentarea diplomatică a României în Republica Federală Germania este asigurată de Ambasada României la Berlin.

În situații de urgență, secția consulară a Ambasadei României la Berlin (jurisdicţie teritorială pentru landurile Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Niedersachsen, Sachsen, Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein, Thüringen, Hamburg şi Bremen) poate fi contactată la numărul de telefon +49 1601 579 938.

Totodată, în funcție de regiunea în care vă aflați, puteți contacta:

Consulatul General al României din Bonn (jurisdicţie teritorială pentru landurile Nordrhein-Westfallen, Rheinland-Pfalz, Hessen, Saarland)  la telefonul de urgență: +49 1735 757 585

Consulatul General al României din München (jurisdicţie teritorială pentru landul Bayern) la telefonul de urgență +49 1602 087 789

Consulatul General al României la Stuttgart (jurisdicţie teritorială pentru landul Baden-Württemberg) la telefonul de +49 1716 813 450

În situaţia în care nu vă mai aflaţi în posesia unui document de călătorie, puteţi solicita sprijinul secţiei consulare din cadrul Ambasadei României la Berlin sau a Consulatelor Generale ale României din München Stuttgart şi Bonn, care vă pot elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România.

În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie, mai întâi, să declaraţi furtul la poliţia locală, iar ulterior vă puteţi adresa reprezentanţelor române pentru obţinerea titlului de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să își anunțe prezența, în funcție de regiunea unde se află, la Ambasada României sau la Consulatele Generale Bonn, München și Stuttgart, fie prin intermediul platformei www.econsulat.ro, fie folosind adresele de e-mail berlin@mae.robonn@mae.romunchen@mae.ro, respectiv stuttgart@mae.ro, comunicând numele, prenumele, data nașterii și numărul de telefon mobil.

Sursa: frf.ro