Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 6 este prima instituție din țară care a fost conectată la Sistemul Național de Interoperabilitate (SNI), care fost lansat ieri, 24 noiembrie, de  Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). 

Asta înseamnă că cetățenii Sectorului 6 își pot descărca singuri de acum certificatele de atestare fiscale, necesare pentru orice bun vândut, și nu mai sunt obligați să se prezinte la ghișeu. În acest prim flux, platforma SNI va genera automat, la cerere, documentul.  

„Interoperabilitatea este baza infrastructurii digitale a României și temelia administrației publice de nivel european. Am lansat pentru cetățeni primul flux de interoperabilitate din România, primul pod pe care ADR l-a construit pentru interconectarea sistemelor informatice insulare ale sectorului public. Prin acest prim flux, am interconectat bazele de date ale Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 6 din București și ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. În continuare, obiectivul nostru este de a aduce toate bazele de date la un loc”, a precizat președintele ADR, Octavian Oprea.

Anul trecut, 12 milioane de certificate de atestare fiscală au fost solicitate în toată țara.

SNI poate fi accesat la adresa https://cetatean.gov.ro.

Despre platforma digitală SNI

Sistemul Național de Interoperabilitate este prima platformă online realizată integral de către experții IT ai Autorității pentru Digitalizarea României, cu sprijinul companiilor Modex și Integrisoft. SNI își propune sa fie baza tehnică a procesului de digitalizare, prin deblocarea accesului la datele din sistemele informatice guvernamentale.

Scopul SNI este de a interconecta sistemele informatice guvernamentale și datele asociate acestor sisteme, într-un mod în care datele pot fi partajate între părți, indiferent de tehnologia folosită în construcția sistemelor și indiferent de tipul bazelor de date folosite.

Accesul la datele partajate prin SNI se face exclusiv prin conectori de tip API (Application Programming Interface). Conceptul desemnează instrumente software ce permit mai multor aplicații sau sisteme informatice să comunice și să schimbe date între ele.

SNI conține și o componentă de autentificare și autorizare a părților, astfel încât utilizatorii sistemului să fie identificați și autorizați în procesul de solicitare, respectiv generare a datelor și documentelor.

Ghidul de utilizare a platformei SNI este disponibil în format PDF aici: https://bit.ly/GhidUtilizareCetateanSN.