ADI „Csomád – Bálványos” a sintetizat într-un raport tehnic problemele legate de Lacul Sfânta Ana (singurul la vulcanic din Europa) și eforturile Consiliului Județean Harghita în acest sens. Documentul prezintă pe scurt situația actuală, relația dintre speciile invazive de pești din lac și calitatea apei lacului, cronologia inițiativelor și eforturilor Consiliului Județean,  precum și soluțiile pentru rezolvarea situației.

În acest context, trebuie știut că autoritățile Harghitei spun că în ultimii 20 de ani, calitatea apei lacului Sf. Ana s-a schimbat, și asta bazându-se pe probelede laborator; acest fenomen este vizibil în ultimul timp. Una dintre cauzele dovedite ale problemei de mediu ar fi speciile invazive de pești din lac, mai ales carasul argintiu (Carassius gibelio). Procesul de alimentație a peștilor ar fi contribuit la „răsturnarea echilibrului natural al lacului, ceea ce duce la înmulțirea algelor și  la secareaprematură a lacului”.

Administrația harghiteană  își exprimă îngrijorarea, în sensul că „acest proces face ca locul să-și piardă farmecul și să devină lipsit de valoare din punct de vedere turistic. Din punct de vedere legal, gestionarea problemei cade în responsabilitatea Ministerului Mediului”.

Raportul poate fi vizualizat AICI.