Nava-școală „Mircea” împlinește duminică, 17 mai, 81 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

Din anul 1939, Nava-Școală „Mircea” produce o rezonanță unică în sufletele tuturor celor care și-au format deprinderile de marinar și tăria de caracter pe timpul voiajelor de practică.

În toată această perioadă a înregistrat numeroase premiere pentru țara noastră, în timpul marșurilor de instrucție, în care a făcut escale în peste 120 de porturi din Europa, Asia Mică, nordul Africii și din America. 

MIRCEA” este un velier clasa A tip Bark, cu trei catarge (cel mai mare având înălțimea de 44 de metri deasupra apei) și cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Nava a fost construită, în perioada 1938-1939, la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Din seria sa, mai fac parte navele „Eagle” – SUA, „Gorch Fock I” – Germania, „Gorch Fock II” – Germania şi „Sagres” – Portugalia.

*Întâiul Bric Mircea, o corabie de tip bric construită integral din lemn, a funcționat între 1882 și 1944, iar cel de-al doilea „Bric Mircea”, o navă barc clasa A, construită din metal, dotat atât cu vele cât și cu un motor Diesel naval, a fost lansat în 22 septembrie 1938 la ora 15:48 și se mai află în funcțiune și astăzi ca navă-școală.

La data de 17 mai 1939 a sosit în țară și a intrat în serviciul Marinei Militare nava-școală „Mircea”, velier de tip barc triarborat (cu trei catarge), construit în anii 19381939 la Șantierul Naval Blohm und Voss din Hamburg, Germania.

#LaMultiAni #România #MApN

foto: Forțele Navale Române