E despre ceva cu care ar trebui noi toți să ne mândrim: În 1879, Ludwig Hess a înfiinţat un mic atelier de fierărie pe actuala stradă 9 Mai din Sibiu.

Memoria vremurilor reține că, în decursul anilor se specializează în confecţionarea şi repararea de cântare şi instrumente de precizie. În 1897 fostul atelier a devenit Fabrica de cântare Hess, avându-l ca patron pe Ludwig Hess. După moartea acestuia, tradiţia a fost continuată de fiul său, Viktor Hess (1876-1952), după cum, de altfel, era… moda acelor timpuri, când afacerile, profesiile… se moșteneau „din tată în fiu”.

Ei bine, trebuie știut căla 15 octombrie 1910 a apărut prima menţionare a fabricii în documentele vremii, descoperite la Arhivele Statului Sibiu, cu numele “Prima fabrică de cântare Viktor Hess din Transilvania” cu sediul în strada Zidului  (Mauerg) nr. 9. Aici, Viktor Hess va ridica în 1925 noile hale de producţie.

 În 1928, fabrica avea un capital de 100.000 lei în aur şi 75 de muncitori.

 În 1930 se transformă din firma individuală a lui Viktor Hess într-o societate cu nume colectiv (SINC), numită VIKTOR HESS – PRIMA FABRICĂ DE CÂNTARE DIN ROMÂNIA SINC.

 Fabrica avea 150 salariaţi şi producea cântare pentru orice întrebuinţare, de la cele simple, la cele etalon, cântare de cale ferată, cu desfacere în ţară şi în străinătate, în special în ţările balcanice.

 Între 1935-1936 a început construcţia fabricii pe actualul amplasament din Calea Guşteriţei nr. 21-23 (adresa veche nr. 17).

 În 1937, compania a fost reorganizată prin capitalizare, devenind UZINELE HESS SIBIU. În această perioadă, a produs echipamente de cântărire, maşini pentru industria alimentară, utilaje frigorifice şi construcţii sudate.

 În 1938 valoarea producţiei era de 19 milioane lei. În anul 1943, compania a devenit furnizor al armatei române atingând un nivel de producţie de 116 milioane lei.

 După naţionalizare, în anul 1947, îşi schimbă numele în Uzina BALANŢA, având 167 angajaţi şi o suprafaţă construită de 3.852 mp.

 Între anii 1950 şi 1990 societatea a fost principalul producător al aparatelor de cântărit din fostul CAER.

 În perioada socialistă, politica de industrializare a determinat extinderea gamei de produse, prin asimilarea unor modele noi. Uzina BALANŢA Sibiu a devenit atunci singura producătoare de echipamente de cântărire din România.

 Începând cu anul 1971, statul a hotărât extinderea capacităţilor de producţie şi a început construcţia secţiei de echipamente hidraulice BALANŢA II (Hidrosib) pe strada Ştefan cel Mare, lucrare finalizată în 1973.

O filă de istorie. Totul înscris pe foarte bine documentatul site al Primăriei municipiului Sibiu. Ceva ce merită, într-adevăr citit și ținut minte. Despre oameni, inițiativă, munci, tradiții… Din păcate… o poveste cu „A FOST ODATĂ”…

Sursa foto: patrimoniu.sibiu.ro