Cu ajutorul instrumentelor moderne și tehnologiilor de ultimă generație, agricultura se poate reinventa în România. Mulți antreprenori din acest sector țin deja pasul cu noile descoperiri și se impun pe această piață competitivă.
Secretul fermierilor de succes este acela că și-au cântărit foarte bine deciziile și că au făcut investiții inteligente la momentul potrivit. Însă pentru a putea susține cheltuieli de amploare, cum sunt cele pentru investiții, mulți au apelat și încă apelează la o finanțare pentru fermieri, în funcție de nevoi și de scopul urmărit.
În acest articol vor fi prezentate idei de investiții inteligente pentru afacerile din agricultură și tipuri de credite care pot fi accesate pentru a le pune în practică.
Mecanizarea și tehnologizarea, obligatorii pentru o afacere de succes
Atât în agricultură, cât și în alte domenii, mecanizarea și tehnologizarea sunt obligatorii pentru creșterea productivității și competitivității. Utilajele moderne reduc efortul omenesc, optimizează consumul de resurse și permit lucrări agricole eficiente, indiferent de condițiile climatice. În plus, mecanizarea asigură o recoltare rapidă, diminuând riscul ca producția să se deterioreze.
În România și în lume, lipsa forței de muncă specializate este o reală problemă, astfel că investițiile în echipamente agricole moderne au devenit o necesitate. Accesarea creditelor agricole de investiții este un plus important pentru fermieri, ajutându-i să achiziționeze echipamentele specifice pentru: pregătirea solului, semănat, plantat, irigat, fertilizat, recoltat, depozitat sau pentru automatizarea fermelor zootehnice.
Sisteme de irigații moderne, protecție în fața secetelor
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în anul 2024, România a înregistrat un deficit de precipitații, cantitatea totală medie fiind cu 17% mai mică față de media perioadei 1991-2020. Cazul nu este singular. În ultimii ani, precipitațiile au devenit din ce în ce mai scăzute, provocând secarea unor lacuri și pierderi în fermele vegetale.
În acest context, sistemele de irigații au devenit o investiție prioritară. Implementarea acestora poate asigura un aport constant de apă, optimizând consumul și reducând pierderile. Astfel, indiferent de condițiile climatice, fermele pot rămâne rentabile, reducând riscurile financiare.
Soluții actualizate de depozitare și stocare
Unitățile moderne de stocare și depozitare pentru agricultură sunt dotate cu sisteme avansate de climatizare, izolație și monitorizare digitală a condițiilor de păstrare. Aceste facilități asigură protecția optimă a recoltelor și reduc pierderile post-recoltare.
În 2025, investiția în astfel de structuri devine un „must”, având în vedere necesitatea eficientizării lanțului logistic și menținerii unui control riguros asupra stocurilor. Depozitele moderne cresc competitivitatea fermierilor, asigurând calitate superioară produselor și posibilitatea valorificării acestora în perioadele optime de vânzare.
Digitalizare și agricultură de precizie, o investiție urgentă
În secolul digitalizării, fermierii nu ar trebui să se întrebe dacă trebuie să implementeze astfel de soluții, ci cum să o facă mai urgent. Digitalizarea și agricultura de precizie transformă modul în care se lucrează pământul, oferind un control mai bun asupra fiecărei etape de producție.
Dronele au rolul de a monitoriza culturile de sus, identificând rapid zonele cu probleme, în timp ce senzorii de sol oferă informații esențiale despre umiditate și nutrienți, evitând risipa de resurse. Cu ajutorul unui software de management agricol, datele se transformă în decizii strategice care reduc pierderile și cresc randamentul. În locul metodelor tradiționale bazate pe estimări, tehnologia aduce precizie, eficiență și o abordare sustenabilă, asigurând rezultate mai bune pe termen lung.
Pentru fiecare dintre aceste investiții și pentru multe altele de care este nevoie pentru o fermă modernă și competitivă, creditele agricole reprezintă un real ajutor. Concepute special pentru a acoperi necesitățile fermierilor și pentru a se conforma specificului acestor activități, împrumuturile sunt o cale sigură către succes.
Creditele pentru investiții sunt de mai multe tipuri: Utilaj Instant, Șeptel Plus, Irigații, Farm Tech, Ferma Nouă, Hectar Plus sau Echipat. În funcție de credit, banii pot fi utilizați atât pentru a cumpăra terenuri noi, cât și pentru achiziția de: sisteme moderne de irigații, stații meteo, drone performante, echipamente hardware, instalații și multe alte sisteme inovatoare cu care se poate face performanță în domeniul agricol. (P)