Ce avem noi aici?! Un întrerupător de lumină, pe palierul de la ultimul etaj al unui bloc modernist art déco de pe strada Matei Millo, în centrul Bucureștiului. Proiectat de arhitectul Paul Smărăndescu și construit de antrepriza celebrului inginer Emil Prager între 1937-1938, edificiul are niște interioare monumentale, însă detaliile îl fixează și mai bine în epocă, după cum evidențiază pagina Rezistența urbană (Facebook).

Întrerupătorul negru, de formă circulară, are un buton sferic roșu în centru, deasupra căruia scrie „Lumière” („lumină” în limba franceză). Franceza era limba străină principală în România interbelică. Nu sunt indicii dacă scrisul în franceză pe electrice, în acest caz, pe întrerupător, fusese cerut de arhitect sau așa optase producătorul, însă în mod cert pare un alt fel de confirmare supra-numelui Micul Paris…

Anii ’30 sunt caracterizați de un boom imobiliar în capitală, o dezvoltare pe verticală fără precedent până atunci. Multe blockhausuri (denumirea din epocă) mai păstrează încă finisaje originale, menținute impecabil. Ele reprezintă o epocă apusă, în care atenția la detalii și calitatea execuției erau esențiale.

foto: instagram.com/raidenbucharest