Analistii au constatat ca disponibilitatea romanilor de a se muta in strainatate pentru a munci a scazut brusc, pe fondul pandemiei, in timp ce, interesul acestora de a lucra de acasa pentru un angajator dintr-o alta tara este in plina ascensiune – arata un nou studiu realizat la nivel global de catre Boston Consulting Group (BCG) si platforma recrutare online BestJobs.eu, membru al The Network.

„COVID este o noua variabila care ii face pe oameni sa devina precauti atunci cand se pune problema relocarii internationale. Si, odata cu extinderea modelului muncii de la distanta, multi angajati ar putea simti ca isi pot continua cariera in strainatate fara a fi nevoiti sa se mute,” a declarat Melanie Seier Larsen, Managing Director and Partner la BCG, citat d epresa internationala.

Astfel, e de remarcat ca dorinta romanilor de a-si muta locul de munca in strainatate a inregistrat un procent de 33% in 2020, in scadere brusca de la 55% in 2018, ultima data cand BCG si BestJobs au re-alizat sondajul si, respectiv, 81% in 2014, spune studiul Decoding Global Talent, Onsite and Virtual. Acest procent de 33% este semnificativ mai mic decat media globala de 50% a celor aproape 209.000 de participanti din 190 de tari, care au fost chestionati pentru realiza-rea raportului. Interesul scazut de a se muta in strainatate a fost exprimat de respondenti, in aproape fiecare tara din lume.

Totodata, analizele au scos la iveala un aspect interesant: anume- 61% dintre romani spun ca sunt dispusi sa caute un angajator din strainatate pentru care ar putea lucra de acasa. Primele 10 destinatii internationale pentru munca de la distanta sunt Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franta, Italia, Austria, Spania, Canada, Belgia si Elvetia.

Trebuie stiut ca acest procentaj de 61% constatat in randul romanilor este mai mare decat media globala de 57% si plaseaza Romania la capatul inferior, pe lista tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est, Bulgaria si Serbia situandu-se in frunte, cu 73%, urmate de Polonia cu 71%, Slovenia cu 66%. Romania si Ungaria inregistreaza cele mai mici procente, de 61%, respectiv, 60% in privinta interesului de deplasare pentru a lucra in strainatate.

La nivel global, perspectiva de a lucra de la distanta pentru un angajator strain este deosebit de mare in randul persoanelor din domenii precum digital si analitica, cu un procent de 71%, iar pentru oamenii din IT si tehnologie, procentul este de 67%. In randul persoanelor cu studii superioare, coeficientul de disponibilitate a fost la fel de mare: 62%.

“Atat numarul de job-uri cat si interesul pentru munca la distanta sunt intr-o crestere constanta de anul trecut, dupa startul pandemiei COVID-19, si ne asteptam sa continue pe aceasta linie ascendenta si acest an. Spre exemplu doar in luna februarie s-au inregistrat cu 24% mai multe anunturi pentru job-uri remote, inclusiv anagajatori straini, comparativ cu luna anterioara. Si candidatii continua sa aplice in numar mare la job-uri remote (work from home), cu 30% mai multe aplicari decat in luna ianuarie ” a spus Ana Visian, Market-ing Manager BestJobs.eu.

foto: Facebook