30 aprilie 2019. O tornadă impresionantă și… destul de agresivă a făcut ravagii în sudul țării, cel mai afectat fiind județul Călărași. Fenomenul, unul violent de altfel, a reușit chiar răsturnarea pe un câmp a unui autocar cu zeci de pasageri.
De asemenea, în ultimele zile, și în banat dar și în județele Prahova, Buzău și altele s-au înregistrat ploi torențiale, furtuni și grindină care au avut efecte nefaste.
Joi, 2 mai, la sediul Departamentului pentru Situații de Urgență, a avut loc întâlnirea domnului dr. Raed Arafat, Secretat de Stat, Șef al DSU, cu directorul general al ANM, doamna Elena Mateescu, și prim – adjunctul inspectorului general al IGSU, col. Radu Cristian.
În cadrul discuțiilor, s-a vorbit despre evenimentele care se pot produce pe teritoriul țării și nu sunt încadrate, potrivit normelor juridice actuale, în sistemul RO-ALERT.
Astfel, în perioada imediat următoare, va fi întocmită o procedură operațională comună DSU- IGSU- ANM în cadrul căreia vor fi clar definite fenomenele meteo extreme cu impact semnificativ asupra vieții și cu manifestare intempestivă, care să fie transmise prin RO-ALERT.
Concret, pentru optimizarea transmiterii avertizărilor către populație, în cazul producerii unor fenomene meteo severe imediate, s-au stabilit următoarele măsuri:
– Stabilirea tipurilor de fenomene meteorologice severe imediate și a terminologiei specifice a acestora pentru a fi transmise prin sistemul RO-ALERT;
– Asigurarea unei legături de comunicații directe (hot-line) între structurile operaționale cu activitate permanentă din cadrul DSU-IGSU-ANM;
– Întocmirea procedurii operaționale comune, cu menționarea nivelurilor de gravitate pentru care se impune transmiterea mesajelor de avertizare către populație, prin intermediul RO-ALERT.
Într-o etapă ulterioară, s-a stabilit ca fiind necesară actualizarea cadrului normativ-juridic în vigoare, privind transmiterea mesajelor de avertizare meteorologică incluzând și utilizarea sistemului RO-ALERT.
Demn de precizat, un alt aspect important abordat în cadrul întâlnirii a vizat posibilitatea trimiterii mesajelor de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, pe baza informațiilor conținute în apelul de urgență efectuat de cetățeni la 112.
(www.ro-alert.ro, www.fiipregatit.ro)

foto: Meteoplus

S-a vorbit despre evenimentele care se pot produce pe teritoriul țării și nu sunt încadrate, potrivit normelor juridice actuale, în sistemul RO-ALERT.