Inspectorii sanitari din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătății Sorina Pintea.
Controlul a vizat  calitatea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare din unitățile de psihiatrie.
“Este primul control de acest fel în sensul că pentru prima dată s-a stipulat foarte clar că se verifică calitatea actului medical. Direcțiile de sănătate publică aveau abilitatea să verifice aceste aspecte, dar am stabilit noi proceduri astfel încât avem un prim raport. Imediat după tragedia de la Săpoca am declanşat control la toate unităţile de psihiatrie din ţară”, a declarat Sorina Pintea, ministrul- acum interimar- al Sănătății.
Demn de precizat, inspectorii sanitari au verificat 4 spitale de maximă siguranță cu 1805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 8841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județenecu 5427 de paturi. Au fost verificate în total 16.073 paturi de psihiatrie la nivelul țării. Verificarea normelor privind asigurarea condițiilor de igienă generală, a vizat starea igienico-sanitar a fiecărui salon, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție.
“Precizez că în urma tuturor controalelor au fost luate măsuri. Acolo unde a fost cazul şi existau suspiciuni de natură penală aceste rapoarte au ajuns la Parchet, dar acolo unde nu existau suspiciuni rezonabile am considerat că nu trebuie să încărcăm munca parchetelor”, a mai spus Sorina Pintea, în timpul conferinței.
În timpul controlului, inspectorii sanitari au constat structura unui Centru de Recuperare neavizată de MS, așa um cere legislația în vigoare. De asemenea, normele de amplasare a paturilor ( v. Ordinul 914/2006) nu sunt respectate în cel puțin jumătate din unitățile controlate.
În unele secțiile și compartimente de psihiatrie controlate s-au constatat mai multe aspecte NEGATIVE!!!în unele cazuri e chiar GRAV ceea ce se întâmplă!
–        Nu se respectă normele de amplasare a paturilor, suprafața/pat fiind mai mică de 7m2.
–        Nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii.
–        Starea de igienă la nivelul saloanelor este necorespunzătoare, în unele saloane pavimentul este din parchet deteriorat iar tâmplăria ferestrelor și a ușilor prezintă vopsea exfoliată. Tavanul și pereții prezintă infiltrații.
–        Clădirile prezintă pereți degradați, cu infiltrații și igrasie; în salile de mese, precum și în unele grupuri sanitare, există plăci ceramice lipsă, sparte.
–        Nu se respectă normele privind numărul grupurilor sanitare.
–        Starea de igienă la nivelul unităților era necorespunzătoare, grupurile sanitare neigienizate corespunzător.
–        Nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți motivul invocat fiind specificul secției.
–        Nu există camere de izolare a pacienților.
De asemenea, în spitalele de maximă siguranță s-a constatat că:
–        Gradul de ocupare a paturilor este mai mare decât numărul acestora, astfel că, cea mai mare depășire, aglomerare de pacienți, se află la Spitalul de maximă siguranță Grajduri, județul Iași, unde jumătate din anul 2018 a fost un grad de utilizare a paturilor de 173 %.
–        Spitalul de maximă siguranță Ștei are un grad de ocupare în medie de 115% pe tot parcursul anului 2018 la secția de bolnavi cronici.
–        La Spitalul de maximă siguranță Săpoca există un grad de utilizare a paturilor de 106% la nivelul anului 2018, tot pe secția de bolnavi cronici.
–        Potrivit surselor oficiale, se constată că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60% .
În toate spitalele de maximă siguranță există camere de izolare a pacienților, dar acestea nu îndeplinesc condițiile conform art 8,alin 4,5 si 6 din ordinul 488/2016.
Există echipă terapeutică conform art 2,alin 2  din Ord 488/2016 care este condusă de un medic psihiatru în toate spitalele de maximă siguranță.
De asemenea, în cadrul spitalelor de psihiatrie monospecialitate se constată că în secțiile de bolnavi cronici există un grad mare de utilizare a paturilor care de cele mai multe ori depășește 100%. Exemple: Vaslui-114.20%,  Olt -109,06%, Neamt -103,22%.
În aceste spitale s-a constatat că distribuția spitalelor de psihiatrie este inegală la nivel inter-județean, existănd o densitate mare de număr de paturi de psihiatrie în orașele foarte mari, cum ar fi: București-Ilfov, Iași, Timisoara și Oradea în schimb  sunt 14 județe din Romania în care nu există  niciun spital de psihiatrie ci secții cu număr mic de paturi în spitalele generale. Exemple de județe fără spitale; Tulcea, Constanța, Dămbovița,  Bacău,  Sibiu, Mureș, Gorj, Caraș-Severin, Sălaj, Satu-Mare,Bistrița-Nasaud.
Tot în spitalele de monospecialitate controlate există echipa terapeutică condusă de medic psihiatru. Nu există camere de izolare și acolo unde există nu sunt conforme cu normele.Nu respectă normele privind amplasarea paturilor în saloane.
De luat în seamă, pentru asigurarea protecţiei sănătăţii, inspectorii sanitari vor continua acţiunile de control privind verificarea conformităţii spitalelor de psihiatrie şi vor efectua  recontroale la unităţile sanitare cu paturi la care au fost depistate deficienţe şi abateri de la prevederile legislative în vigoare.
Conform raportului de control privind calitatea actului medical și a condițiilor igienico sanitare în spitalele de psihiatrie, au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de amenzi în valoare de aprox. 144 000 lei și 67 de avertismente. În toate unitatile sanitare s-au dat termene de remediere pentru efectuarea izolatorului pana la 31.12.2019
“Cred că acest raport poate sta foarte bine la baza a ceea ce noi ne dorim – reformă în cadrul psihiatriei”, a mai transmis Pintea.

Foto: ziare.com

Inspectorii sanitari din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică au finalizat controlul dispus în unitățile sanitare de psihiatrie de către ministrul Sănătății Sorina Pintea.