Așa ceva… Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi fermieri care au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile de peste două milioane de lei din partea APIA. De asemenea, a fost trimisă în judecată și Societatea Cooperativă „Crescătorii de Animale Săvăstreana” pentru săvârșirea infracțiunilor de:folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (2 fapte) și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Potrivit informațiilor oficiale, societatea este deținută în cote egale de J. V. G., I. V. G., M. H. G., I. V. și V. B., iar în perioada 2014 – 2019 a avut afaceri totale de… 119 lei. Firma are sediul în localitatea Săvpstreni din zona Făgărașului.

Potrivit rechizitoriului procurprilor DNA, cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus, în perioada 2010-2018, la A.P.I.A., mai multe documente cu un conținut nereal (în unele cazuri documentele au fost falsificate de reprezentantul Societății Cooperative „Crescătorii de Animale Săvăstreana”), pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
În același context, în perioada 2010-2018, unul dintre persoanele în cauză ar fi omis să anunțe în termenul legal Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) în legătură cu faptul că nu va exploata agricol mai multe suprafețe de teren.

Potrivit unui comunicat oficial, așa s-a concluzionat în urma cercetărilor, prin tertipurile la care au recurs, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 2.067.009 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii față de toți inculpații.

Precizare: Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

foto: ziare.com