Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) vine cu propunerea implementării Programului „IMM Restart România”.

„Nivelul de dezvoltare al sectorului IMM din România este inferior nivelului european. Cu circa 30 IMM-uri la 1.000 de locuitori, România se situează pe ultimul loc în Europa, unde media este de circa 60‰. Impactul COVID-9 a afectat puternic şi acest sector, în luna ianuarie 2020 fiind înmatriculate 6.897 de societăţi, în februarie – 11.314, iar în martie – 6.023 de societăţi. Scăderea iniţiativei în afaceri este evidentă comparând cu perioada similară din anul 2019, media lunară a înmatriculărilor fiind mai mică cu 35%, doar în martie scăderea înmatriculărilor fiind de 53,9%”, arată CNIPMMR.

Potrivit informațiilor oficiale, bugetul programului ar fi de 1.231.452.000 euro, iar entitatea care va avea responsabilitatea realizării programului este Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA-IFN împreună cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

IMPORTANT: Obiectivul principal al pachetului de măsuri „IMM Restart România” îl constituie susţinerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

„Se intenţionează implementarea unui pachet de măsuri de suport pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii şi întreprinderi cu capitalizare de piaţă medie – IMM Restart  România. Prin programele care fac parte din pachetul de măsuri IMM Restart România vor fi acoperite costurile de finanţare şi garantare (granturi pentru acoperirea comisioanelor de administrare şi risc şi a dobânzilor pe o perioadă de 8 luni, grant direct reprezentând 10% din valoarea creditului), precum şi costurile cu asistenţă tehnică acordată aplicanţilor”, precizează reprezentanții CNIPMMR.