📌În cursul zilei de joi, 5 decembrie, la sediul Ministerului, a avut loc întrevederea între Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.
📌Pornind de la necesitatea creșterii gradului de absorbție a fondurilor comunitare, cei doi oficiali au analizat prioritățile pe termen scurt ale actualei perioade de programare. Astfel discuțiile au vizat proiectele majore de investiții, finanțate din fonduri europene, precum: Drumul expres Craiova Pitești, Centura Nord a municipiului București, Autostrada Sibiu Pitești (lot 2+3), achiziția de material rulant nou de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară.
Un punct important aflat pe agenda întâlnirii a vizat modalitățile de modificare ale Programului Operațional Infrastructură Mare – POIM, pentru a absorbi fondurile neutilizate în sectorul de mediu.
📌În cazul următoarei perioade de programare, discuțiile s-au referit la nivelul alocării disponibile și la arhitectura instituțională care să permită un nivel de absorbție a fondurilor europene cât mai ridicat.
📌În acest sens, pornind de la experiențele acumulate în cadrul POS-T 2017-2014 și POIM 2014-2020, se are în vedere menținerea sistemului bazat pe marii beneficiari (CNAIR SA, CNCF CFR SA, METROREX SA, autorități navale, etc).
📌Potrivit informațiilor oficiale, pentru a dinamiza activitatea în sectorul rutier și a concentra resursele de la nivelul CNAIR SA pe marile proiecte de infrastructură, se analizează ca în următoarea perioadă de programare anumite obiective de investiții de interes local să fie trecute în responsabilitatea autorităților locale (centuri de ocolire, legături la autostradă, etc.), cu finanțare din cadrul fondurilor nerambursabile.
➡️”Întâlnirea de astăzi pe care am avut-o cu domnul ministru Marcel Boloș a fost una în care am punctat împreună prioritățile pe care le avem atât pentru perioada imediat următoare cât și pe termen lung. Experiența domnului ministru în domeniul infrastructurii de transport precum și analizele pe care le-am făcut de la preluarea mandatului vor determina îmbunătățirea vizibilă a procesului de absorbție a fondurilor comunitare. Rezultatele au început deja să se vadă. Ne-am propus împreună ca următoarea perioadă de programare să însemne, în cazul CNAIR, o concentrare pe marile proiecte de infrastructură și o implicare substanțială a administrației locale în realizarea obiectelor de interes local. Aceste măsuri vor eficientiza modul de implementare a Master Planului General de Transport. Vrem să eliminăm toate blocajele de care ne lovim în această perioadă și în cazul în care este necesar vom promova de urgență și modificările legislative aferente. Mai ales în cazul legislației achizițiilor publice unde este mare nevoie de crearea completurilor specializate, această legislație urmând să fie elaborată cu ajutorul colegilor de la Ministerul Justiției.” a declarat ministrul Lucian Bode.

În cursul zilei de joi, 5 decembrie, la sediul Ministerului, a avut loc întrevederea între Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.