Marinela Țepuș a făcut referire, deunăzi, într-un articolpostat pe blogul său- https://tepusa.ro/ , la Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal care pot avea consecințe… nefaste în plan cultural. AUDE CAREVA???

Reputatul teatrolog a scris un mesaj dur pe contul săude socializare:

„De această dată indiferența/tăcerea breslei ucide!

Ucide teatre, ucide destine!

Teatrul privat vs teatrul de stat înseamnă dispariția amândurora, iar nepăsarea (lașitatea?) noastră e vinovată!!

Să nu ne amăgim: bilanțul cultural-politic al acestei veri este cel mai crunt din ultimii 33 de ani!”

Marinela Țepuș a făcut o analiză „la rece” și dă în vileag proporițiile unei… tragedii. Nu nu folosim cuvine mari și nici genuri teatrale. Nici nu… teatralizăm o anume situație. Prelupm semnalul și vi-l oferim. Merită. dedragul CULTURII!

„Începând cu data de 1 iulie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridica aflate în coordonarea/ subordonarea/ autoritatea autorităților publice centrale/ locale își pot desfășura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice.

Astfel: „Se vor desființa multe instituții culturale (evident și teatre) din țară, pe motiv că au mai puțin de 50 de angajați, nu pentru că nu ar fi necesare sau nu ar fi prestigioase. După desființarea unor teatre pe motiv că au mai puțin de 50 de angajați, vor exista municipii/ județe fără niciun teatru profesionist: Buzău (jud. Buzău), Focșani (jud. Vrancea), Miercurea Ciuc (jud. Harghita), Suceava (jud. Suceava), Giurgiu (jud. Giurgiu), Râmnicu Vâlcea (jud. Vâlcea), Reșița (jud Caraș-Severin)”, a opinat cunoscut Marinela Țepuș.

„Vor dispărea festivaluri/ concerte/ turnee teatrale organizate de impresari (în sistem privat), ca urmare a măririi cotei TVA la vânzarea de bilete;Se vor închide teatre independente, mărirea cotei TVA la 19% pentru biletele de spectacol devenind înrobitoare. Prin desființarea/ comasarea/ reorganizarea unor teatre, va crește numărul de artiști-șomeri (în mare parte fiind vorba de artiști nepregătiți și/sau nemaiavând vârsta pentru o posibilă recalificare)”.

„Despre ea (N.R: Ordonanța de Urgență) s-a vorbit cel mai mult, în luna august, chiar și în mediul cultural, pentru că se referă la ”comasarea/ desființarea/ reorganizarea/ fuzionarea sau transferul activității către alte structuri organizatorice (…)”, riscând să devină cea mai puternică formă de distrugere a culturii pe termen mediu și lung, vizând dispariția, în prima tranșă, a unei treimi din instituțiile culturale din București și din țară (teatre, filarmonici, biblioteci, reviste culturale…).

În Proiectul de Lege, la Art. XXX, a apărut și punctul 12, în fond cel mai periculos pentru teatre (și mai ales pentru cele bucureștene, pentru că pot fi comasate/ desființate/ reorganizate, pot fuziona sau transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/ autoritatea/subordonarea autorităților publice locale/centrale/ județene prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare, cu aprobarea Guvernului României sau după caz prin hotărâre a consiliilor locale/județene.

A se citi cu mare atenție ceea ce am subliniat, pentru că, prin aceste câteva cuvinte se pun la dispoziția absolută a oricărui primar general al Capitalei toate teatrele din subordinea PMB și CGMB, pe simplul motiv că toate teatrele pentru adulți au același obiect de activitate: realizarea de spectacole și evenimente conexe, la fel și cele pentru copii.

Să nu ne amăgim, așadar: când se va ivi ”sezonul memorandumurilor”, va fi o înghesuială nemaipomenită pe la Ministerul Culturii/ consiliile județene/ primării, dar selectarea instituțiilor cu drept de a rămâne valide se va face tot politic/ după interese de moment”, atenționează omul de cultură.


„O altă inițiativă, care lovește, de astădată, în sistemul cultural privat, este creșterea cotei TVA de la 5% la 19% pentru vânzarea de bilete la evenimentele culturale”, avertizează Marinela Țepuș.

Totodată, autoarea postării atrage atenția: „Cât despre breasla teatrală, dacă va mai continua să rămână scindată în teatru de stat vs teatru independent, va continua să se războiască pe mărunțișuri (vezi, de curând, nominalizările la Premiile Galei UNITER) riscă să-și piardă identitatea! De această dată nu e vorba de o persoană sau alta, de un statut sau altul, de o pandemie trecătoare, ci de însăși rațiunea de a fi a teatrului românesc”.

„Teatrul, Muzeul, Filarmonica, Opera, Biblioteca – ele au fost și sunt amabasadorii principali ai României, vreme de 33 de ani….în pofida faptului că exact în domeniul culturii am tot strâns cureaua!

Cultura trebuie să fie așezată alături de educație și sănătate în orice tip de reformă se dorește!”- era, nu demult, mesajul postat de către Ciprian Ștefan moțul fain ce este de ani buni directorul general al Complexului Națonal Muzeal ASTRA Sibiu- una dintre cele mai reputate instituții culturale la nivel național și internațional, dar și, de ceva vreme, președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor”.

 Foto: ziare.com