Agra Asigurări, unul dintre liderii de piață în domeniul asigurărilor agricole și totodată prima companie care a adus în România un produs de asigurare pentru secetă, vine în sprijinul fermierilor cu noi beneficii pentru anul agricol 2021. Index de Secetă și Agrar Basis devin din acest an o poliță comună, cu avantaje suplimentare precum asigurarea culturilor de soia și despăgubirea de la deficit mai mic de precipitații și anume de 30%. Fermierii pot fi despăgubiți pentru daunele produse de secetă, grindină și alte calamități naturale asupra culturilor de câmp, printr-un proces simplu și nebirocratic de subscriere a riscurilor. Evaluarea daunelor se realizează transparent, iar pentru produsul de index cu ajutorul datelor istorice sau parametrilor istorici preluați de la cele 121 de stații meteorologice acreditate ANMH, cuprinse și în produsul de asigurare pentru secetă și arșița.

Valurile de caniculă, lipsa precipitațiilor din ultimii ani, precum și extremele meteorologice tot mai frecvente confirmă faptul că schimbările climatice au un impact sever asupra agriculturii. În anul agricol 2019 – 2020, seceta pedologică extremă a făcut ravagii asupra culturilor în mai multe zone ale României, afectând circa 2,2 milioane de hectare de teren arabil, ceea ce reprezintă aproape un sfert din suprafața arabilă a țării, precum și o treime din portofoliul asigurat pe acest risc. Cel mai mare deficit de precipitații s-a înregistrat în zona de sud-est a țării, Moldova și Dobrogea, iar cele mai afectate culturi au fost cele de primăvară, porumb și floarea soarelui, însă au fost afectate și culturile de toamnă. Nevoia fermierilor pentru asigurare din aceste zone ale țării este din ce în ce mai mare.

“Având în vedere și situația precară a sistemelor de irigație din țara noastră, asigurarea de secetă este menită să vină în sprijinul fermierilor români. Agra Asigurări a adus mai multe produse de asigurare, printre care și Index de Secetă, un produs de asigurare unic în piață la introducerea lui în 2015 pe piața din România”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general Agra Asigurări România.