AVERTISMENT: Specialiștii Gărzii Naționale de Mediu avertizează: ”Fenomenul eliberării țestoaselor de Florida, în parcurile din capitală, este ilegal și reprezintă o amenințare pentru speciile locale”!

Fenomenul abandonării în natură a țestoaselor achiziționate pe post de animale de companie, cumpărate din magazinele de profil, reprezintă o amenințare, pentru specia autohtonă de broaște țestoase și pentru unele specii de plante. Potrivit specialiștilor Gărzii Naționale de Mediu (GNM), în domeniul biodiversității și ariilor protejate, eliberarea țestoaselor de Florida, în parcurile din Capitală este ilegală, iar contravenienții surprinși că fac acest lucru riscă sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Garda națională de Mediu aduce în prim-plan un caz semnalat de un bucureștean, recent, pe o rețea de socializare, caz ce i-a determinat pe comisarii Gărzii Naționale de Mediu să se autosesizeze și să facă un control în Parcul Circului, din Sectorul 2 al Capitalei, unde fusese semnalată prezența unor broaște țestoase moarte, pe lacul aflat în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement.

„La nivelul luciului de apă din lacul aflat în parc a fost găsit un exemplar de broască țestoasă din specia Trachemys Scripta Elegance, cunoscută sub denumirea de țestoasa de Florida cu tâmple roșii, aflat în stare de degradare biologică. Această specie alohtonă, nu este strict protejată, întrucât nu se regăsește în Anexa 4A la OUG 57/2007 – privind regimul ariilor protejate, prin urmare A.L.P.A.B. în calitate de administrator al lacului nu are obligații privind monitorizarea acesteia”, a spus Nicolae Badea, directorul Direcției Generale Controlul Poluării, Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate, din cadrul GNM.

Problema este că la nivelul lacului au fost identificate în viață și alte  exemplare de broască țestoasă din cadrul aceleiași specii, dovadă că zona a devenit unul din locurile preferate pentru abandonarea țestoaselor de Florida, de către cei care le-au cumpărat pe post de companioni, în principal pentru copii, pe când carapacele lor aveau diametrul de doar câțiva centimetri și o dată ce au crescut au constatat că nu le mai pot îngriji și că cei mici și-au pierdut interesul față de ele.

”Fenomenul abandonării în natură a țestoaselor achiziționate pe post de animale de companie, achiziționate din magazinele de profil, reprezintă o amenințare, pentru specia autohtonă de broaște țestoase și pentru unele specii de plante, de aceea facem apel la cei care dețin astfel de reptile să nu le elibereze în mediul natural! Și nu este vorba doar despre Parcul Circului, din Capitală, ci și de Herăstrău, Titan și multe altele, în care pot fi văzute foarte multe exemplare de acest fel. Contravenienții surprinși că fac acest lucru riscă sancțiuni cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei”, subliniază Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

În cazul în care nu mai pot avea grijă de reptilele pe care le dețin și nu reușesc să le găsească un alt adăpost, într-o familie dispusă să le îngrijească, cei care dețin astfel de specii trebuie să se adreseze grădinilor zoologice și în niciun caz nu trebuie să le elibereze în mediul natural.

Ca urmare a controlului GNM, prin intermediul unui laborator acreditat, ALPAB va proceda la monitorizarea indicatorilor de calitate a apei din Lacul Circului în vederea stabilirii încadrării acesteia în raport cu valorile limită stabilite conform prevederilor legale în vigoare.