Pe 19 august 1881, în micul sat Liveni-Vîrnav din județul Botoșani, „un sat ca toate satele, pierdut între sălcii și mesteceni”, se năştea un geniu muzical al României: George Enescu.
”Eram, dacă-mi amintesc bine, un copil silitor și chiar destul de conștiincios. La patru ani, știam să citesc, să scriu, să adun și să scad. Nu era meritul meu, căci îmi plăcea învățătura și aveam groază de aproape toate jocurile, mai cu seamă de cele brutale; le găseam nefolositoare, având simțământul că pierd timpul; fugeam de zgomot și de vulgaritate, iar mai mult decât orice simțeam un fel de spaimă înnăscută în fața vieții. Ciudat copil, nu?” (Bernard Gavoty – Amintirile lui George Enescu)
Violonist, compozitor, pianist, pedagog, dirijor, poet – prin toate acestea a adus României apreciere și recunoaștere internaţională.
Suntem, trebuie să fim recunoscători pentru moștenirea lăsată poporului român!

*În Cronici din trecut, primul lui profesor de muzică povestea: „Sunt încântat, chiar mândru, de câte ori aud pe ilustrul nostru artist George Enescu, să constat din nou cu o deosebită satisfacție că ceea ce am prezis tatălui său când a venit din Dorohoi anume la Iași ca să aud pe copilul său, atunci de 5 ani, s-a împlinit într-un mod strălucit. Maestrul Enescu a devenit cel mai strălucit artist român, și e un geniu muzical în toate privințele.”


FOTO: La cinci ani, când tatăl lui l-a dus la profesorul Eduard Caudella | Sursa foto: Fundația George Enescu