Prima zi de luni din luna octombrie marchează anual ZIUA MONDIALĂ A HABITATULUI. În contextul actual, în care întreaga omenire se confruntă cu o criză sanitară provocată de noul coronavirus, tema din acest an a Zilei Mondiale a Habitatului este „Housing For All – A Better Urban Future”, potrivit https://www.un.org/. „Urgenţa îmbunătăţirii condiţiilor de locuit a fost scoasă în evidenţă de pandemia de COVID-19, care a devastat viaţa a milioane de locuitori ai oraşelor.

Accesul la apă potabilă şi canalizare, împreună cu distanţarea fizică sunt răspunsuri cheie la pandemie. Însă, în cartierele mărginaşe, s-a dovedit dificilă punerea în aplicare a acestor măsuri. Acest lucru înseamnă un risc crescut de infecţie, nu numai în acestea, ci în oraşe întregi”, declara secretarul general al ONU, António Guterres, în mesajul său cu prilejul acestei zile, postat pe site-ul oficial al organizaţiei.

De luat înseamă că, tot în prima zi de luni din octombrie, este sărbătorită și ZIUA MONDIALĂ A ARHITECTURII (la cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor – „Union International des Architects”/UIA – de la Barcelona, din 1997, s-a decis ca Ziua mondială a arhitecturii să se celebreze la aceeaşi dată cu ziua dedicată habitatului, în prima zi de luni din octombrie, potrivit www.uniuneaarhitectilor.ro). La 1 septembrie 2020, la Paris, UIA, care întruneşte 3,2 milioane de arhitecţi din întreaga lume, a anunţat tema Zilei mondiale a arhitecturii din acest an: „Către un viitor urban mai bun”, menţionează site-ul www.oar.archi. Conform sursei citate, actuala pandemie globală transformă obiceiurile sociale şi spaţiile din întreaga lume şi arată şi cum afectează crizele cu precădere populaţiile cele mai sărace şi cele mai vulnerabile. În multe oraşe ale lumii, oamenilor le lipsesc apa, aerul curat, spaţiul. Politicile urbane trebuie să garanteze servicii adecvate, locuinţe şi spaţii de agrement pentru toţi cetăţenii. Planificarea urbană şi arhitectura sunt esenţiale pentru un viitor urban mai bun pentru toată lumea. „Planificarea urbană şi arhitectura sunt cheile unei mai bune calităţi a vieţii pentru toţi”, a declarat Thomas Vonier, preşedintele UIA, citat pe site-ul www.oar.archi.

Având în vedere rolul orașelor ca locuri generatoare de oportunități, cu important impact la nivel teritorial, începând din anul 2019,

MLPDA anunță că este în proces de elaborare a Politicii Urbane a României, în colaborare cu Banca Mondială, care va reprezenta inclusiv un instrument de implementare a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

Identificarea așezărilor informale din România reprezintă o altă inițiativă a Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care contribuie la îndeplinirea obiectivului „Fără sărăcie–Eradicarea sărăciei în toate formele sale și în orice context”. Astfel, în vederea aplicării Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, a fost elaborat proiectul de ordin pentru aprobarea unui set de norme metodologice prin care sunt operaționalizate măsuri de identificare a așezărilor informale la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Obiectivul general al proiectului de ordin este acela de a pune la dispoziția autorităților administrației publice locale un instrument de evaluare a situației locuirii în așezări informale și de monitorizare a măsurilor care vizează dezvoltarea incluzivă a localităților. În acest sens, a fost creată o fișă de colectare a datelor la nivel local, prin care sunt monitorizate inclusiv măsurile de îmbunătățire a condițiilor de locuire a populației din aceste așezări. Datele privind așezărilor informale vor fi spațializate și publicate în aplicația Observatorul Teritorial.

De asemenea, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vine în sprijinul nevoii identificate la nivelul fiecărei comunități astfel încât fiecare cetățean să beneficieze de acces la servicii de bază și de oportunități de dezvoltare a bunăstării individuale. Aceste principii sunt promovate prin Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (#SDTR), în care este pus accent pe diminuarea decalajelor teritoriale și pe măsuri specifice pentru diferite categorii de teritorii, inclusiv pentru zonele în declin și pentru localitățile greu accesibile sau izolate. Aceste măsuri sunt orientate cu precădere spre diversificarea activităților economice, dezvoltarea comunităților rurale prin accentuarea accesului la servicii de bază și echipare tehnico-edilitară.