Proiectarea seismica este un proces vital de analiza structurala in timpul proiectarii unei cladiri, care este supusa miscarilor solului, astfel incat cladirea continua sa functioneze si sa-si serveasca scopul chiar si dupa un cutremur.

Ingineria seismica a evoluat de-a lungul timpului, analiza este automatizata cu instrumente precum ETABS si Tekla Structures, care asigura structuri sigure, stabile, durabile si eficiente din punct de vedere al costurilor.

Cladirile spitalicesti si educationale sunt structuri speciale cu un factor de importanta ridicat care variaza in jur de 25-50% scor de analiza decat structurile rezidentiale sau comerciale.

Rezistenta seismica a unei cladiri poate fi crescuta prin adoptarea diferitelor tipuri de sisteme structurale si anume, sistem de izolare seismica, sistem de risipire a energiei si sisteme de control activ, ceea ce imbunatateste comportamentul seismic al unei cladiri. Dezvoltarea de noi sisteme si dispozitive structurale va dezvolta materialele si tehnicile netraditionale de inginerie civila. Prin adoptarea unor astfel de abordari avansate de sistem bazate pe analiza dinamica, se ofera o reprezentare mai buna a comportamentului atunci cand este simulat pentru conditii seismice.

Cele mai importante caracteristici ale proiectelor de cladiri rezistente la cutremur care influenteaza integritatea structurala a acestora sunt enumerate mai jos.

Rigiditate si forta – la proiectarea cladirilor rezistente la cutremur, inginerii proiectanti recomanda rigiditate si rezistenta verticala si laterala adecvata.

Regularitate – se refera la miscarea cladirii atunci cand este impinsa in directii laterale. Proiectantii de constructii doresc ca structura sa se miste in mod egal, astfel incat sa diferentieze energia fara a pune prea multa forta pe o parte sau alta. Daca o cladire este neregulata, atunci punctele slabe vor deveni evidente atunci cand cladirea se balanseaza. Slabiciunea va compromite, iar structura va avea daune, ceea ce compromite structura in ansamblu.

Redundanta asigura ca exista mai multe strategii in vigoare in cazul in care una nu reuseste. Acestea pot creste costul constructiei, dar in cazul unui dezastru natural, cum ar fi cutremur, isi dovedesc valoarea. Proiectantii de structuri metalice sau beton armat recomanda distribuirea egala a masei si rezistentei in intreaga structura, astfel incat rezistenta nu depinde doar de un singur factor.

O fundatie stabila si puternica este o caracteristica majora a construirii unei structuri mari, indiferent de riscurile de dezastre naturale. Este esential pentru durabilitatea pe termen lung a unei cladiri si pentru a rezista unei forte puternice de cutremur. Zonele diferite au caracteristici fundamentale unice care definesc modul in care trebuie consolidata baza unei structuri. Profesionistii trebuie sa observe indeaproape cum reactioneaza si cum se misca solul inainte de a construi. Cladirile concepute pentru a rezista cutremurelor violente au fundatii adanci si piloti batuti. Pentru a stabiliza aceste masuri, fundatiile sunt conectate astfel incat sa se miste ca o unitate.

Cutremurele au loc mai rar decat alte dezastre naturale, dar construirea de cladiri rezistente la cutremure protejeaza impotriva dezastrelor naturale si pastreaza siguranta oamenilor. Datorita cantitatii de sinergie necesara pentru a dezvolta cladiri rezistente la cutremur, proiectantii lucreaza indeaproape cu alte domenii. Ei trebuie sa inteleaga mai multi factori in care ar putea sa nu fie experti si sa comunice cu alti profesionisti pentru a gasi cele mai eficiente solutii.

Cladirile spitalelor si cele de invatamant sunt catalogate drept structuri importante, de aceea se adopta o solutie fiabila cu factor de siguranta si iteratii riguroase efectuate pentru comportarea corecta a structurii. Se tine cont de rigiditatea, regularitatea de torsiune, rasturnarea, limitarile deplasarii pentru a asigura siguranta structurii.

La TTH Structuri, in timp ce facem proiectarea si analiza unei structuri, luam in considerare caracteristicile de mai sus, precum si factori precum modificarea raspunsului, factorul de importanta, zona seismica din codurile internationale de proiectare in functie de tipurile, ocupare, regiune.