Cu ocazia Summit-ului Uniunii Europene pe tema “Viitorul Europei” care adună liderii de state membre la Sibiu pe 9 mai, mai mulți tineri, grupuri de inițiativă locale și din țară, precum și organizații internaționale și platforme cetățenești își dau mâna pentru a discuta problema acută a schimbărilor climatice, dar și pentru a căuta cât mai urgent soluții și oportunități de proiecte. Totul în cadrul primei Conferințe pe teme de Climă și Energie din România, organizată pe 8 mai, între orele 12.00 și 21:00, la Hotel Ibis Sibiu.
Concret, în contextul mișcării globale Youth4Climate și FridaysForFuture, inspirată de activista suedeză de 16 ani Greta Thunberg, de altfel nominalizată pentru premiul Nobel pentru pace din acest an, și tinerii din România se alătură campaniilor internaționale și cer ca discuția din cadrul Viitorului Europei să fie centrată pe nevoia de a accelera reducerile de emisii de gaze cu efect de seră și de creșterea nivelului de ambiție în ameliorarea schimbărilor climatice al Uniunii Europene pentru îndeplinirea cerințelor din tratatul de la Paris.
Puteți urmări aici: https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/videos/380398815886983/ prezentarea Gretei Thunberg din Parlamentul European de săptămâna trecută.
“Summit-ul de la Sibiu este un moment deosebit de important în istoria Uniunii Europene însă va fi abordat istoric din perspectiva concluziilor sale în ceea ce ține de mitigarea încălzirii globale. Discuțiile se vor axa pe forma de integrare instituțională optimă pentru o Uniune Europeană cât mai relevantă în secolul curent, însă devine din ce în ce mai clar că această relevanță va fi dovedită prin gradul de ambiție climatică a blocului comunitar.
Viitoarea Comisie Europeană va trebui să se axeze pe decarbonarea industriei Europene, pe dezvoltarea unei economii circulare. Înaintea alegerilor europene din 26 mai 2019 este critic ca problema schimbării climatice globale să fie prioritizată, altfel mesajul transmis tinerilor europeni va fi unul negativ la adresa viitorului lor,” a declarat Suzana Carp, co-organizator și reprezentanta ONG-ului Sandbag, un think tank stabilit în Londra și Bruxelles care în ultimii ani a influențat politicile europene înspre mai bine, inclusiv prin creșterea prețului pe tona de poluare și repararea pieței europene de carbon.
Demn de luat în seamă în ceea ce privește punctul de pornire al discuțiilor din acdrul conferinței, la finalul anului trecut, raportul IPCC a prezentat impactul catrastrofal al încălzirii globale cu peste 2’C. Pentru a ne încadra în limitele în care impactul nu este foarte grav, pentru că este imposibil de ameliorat 100%, trebuie să începem să reducem drastic emisiile de CO2 până în 2030 și să ajungem la 0 până la 2050.
‘’Oamenii percep gravitatea unei probleme în funcție de cât de mult se vorbește despre acel lucru și, din păcate, în România nu s-a vorbit aproape deloc despre schimbările climatice până acum și nici în contextul alegerilor europene din această lună. Conform ultimului raport al Națiunilor Unite și World Economic Forum, schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa umanității și trebuie să tratăm această problemă într-un mod matur, nu să o ignorăm ca și cum nu ar exista.
Dincolo de pericole, vorbim și de foarte multe oportunități de dezvoltare economică care nu trebuie irosite, despre noi locuri de muncă, orașe mai curate și mai puțin poluate, deci mai sănătoase. Trebuie să accelerăm tranziția către acest viitor, să ne mișcăm deștept și repede, este un val pe care nu îl putem pierde,’’ a declarat Mihai Toader-Pasti, co-organizator și președinte al Future Energy Leaders Romania.
IMPORTANT: Conferința Climate and Energy Youth Summit are loc miercuri, 8 mai, la Hotel Ibis în sala Faust 1, începând cu ora 12:00.
Potrivit anunțului organizatorilor, conferința va conține o sesiune de discuții, dar și mai multe ateliere de lucru, informații despre cum putem reduce consumul de energie sau produce energie și despre implicare civică. De asemenea, va avea loc și un social #Climatestrike și vom viziona primele două episoade ale documentarului Our Planet, care prezintă frumusețile naturale ale planetei și modul în care schimbările climatice deja influențează viața pe pământ și natura.
Evenimentul este organizat de Future Energy Leaders Romania și Sandbag, cu sprijinul comunității locale din Sibiu.
Intrara este liberă, dar este necesară înregistrarea pe pagina evenimentului sau aici.
–
Pentru mai multe informații, contactați organizatorii pe adresa toaderpasti@felromania.org