O imagine rară, o filă de istorie ce nu merită uitată, scoasă la lumină de ARCEN.

…Fără istorie, am fi mai altfel și… mai săraci!

La 10 mai 1866, Prințul Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat domnitor, fiind întâmpinat de mii de oameni:

„O nesfârşită mulţime de echipaje strălucite şi tot pe atâtea trăsuri ţărăneşti – cu miile şi miile îi ieşiră înainte, pe când se apropia de oraş, însoţit de-o escortă militară şi de sute de sprinteni ţărani călari. Un fel de beţie îi cuprinsese pe toţi, sub cerul acesta larg, în lumina strălucitoare a Orientului. Era norocul, era viitorul care îşi făcea aici intrarea şi toți chioteau împrejur cu încrederea aceea neînţeleasă a omului cu sufletul curat şi cu presimţirea adâncă a celui neprefăcut”. ( Mite Kremnitz, Regele Carol al României. Povestea unei vieți)

Tânărul prinț le declară solemn românilor în acea zi că: „Punând picioarele pe acest pământ, am şi devenit român!”, lucru pe care îl va dovedi în cei 48 de ani de domnie.

Venirea lui Carol I este relatată de presă și la nivel internațional, L’Illustration dedică prima pagina acestui eveniment în numărul din 2 iunie 1866 și ilustrează atmosfera din București printr-o imagine care astăzi ne este foarte cunoscută.

Până în anul 1947, 10 mai este ziua națională a României, semnificând și sărbătorirea semnării declarației de independență a României față de Imperiul Otoman (declarație semnată însă pe 9 mai 1877), precum și data încoronării regelui Carol, moment în care România devine Regat (1881).

Sursă documentare/foto: ARCEN (ONG care își propune să „reclădească stima de sine a Bucureștiului și a bucureștenilor prin cultură și comunitate”)

Foto: L’Illustration, 2 iunie 1866