Locuitorii Sectorului 6 se întrec în idei interesante pentru a face din orașul lor un loc mai bun, mai frumos. 67 de proiecte au fost depuse de cetățeni simpli, în perioada 4 aprilie – 4 mai, pe platforma bugetareparticipativa.primarie6.ro.

În perioada următoare, acestea vor trece prin mai multe filtre, vor fi supuse votului public, iar 6 dintre ele vor fi declarate câștigătoare.

Primăria Sectorului 6 le va finanța și le va transforma în realitate, alocând pentru asta, în total, până la 1,2 milioane de lei.

Idei inedite pentru un oraș mai bun

Iluminat stradal cu leduri sau lămpi solare pentru a reduce costurile la energie, locuri de joacă universale, adaptate atât copiilor cu dizabilități, cât și celor fără dizabilități, cuburi de filtrare a aerului în locurile cu grad ridicat de poluare din oraș, parcare pentru biciclete, picturi murale cu vopsea care purifică aerul sau îmbrăcarea blocurilor cu un strat de vegetație, acestea sunt doar câteva dintre ideile bucureștenilor din sectorul 6, care pot primi finanțare din partea municipalității.

Nu sunt singurele. Cineva propune înființarea unui portofel medical online ce conține toate date medicale personale la-ndemână. Altcineva ar vrea blocarea trotuarelor din apropierea școlilor, astfel încât să nu mai fie ocupate de mașini.

O altă persoană și-ar dori amenajarea unei superbe grădini cu fructe, legume, ierburi aromatice și pomi fructiferi, îngrijite de voluntari și copii, iar roadele să fie donate celor nevoiași sau gătite în cadrul unor acțiuni caritabile. 

Foarte mulți cetățeni vor locuri de parcare, spații verzi, terenuri de sport, iar pentru asta au venit cu tot felul de idei interesante, în cadrul proiectelor depuse pe platforma primăriei.

Cum va decurge finanțarea proiectelor cetățenilor

Propunerile participanților sunt încadrate în 6 domenii:

–        Sociale și/sau sănătate (5 proiecte depuse);

–        Infrastructură stradală, mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (14 proiecte);

–        Protecția mediului (10 proiecte);

–        Amenajare de spații verzi, locuri de joacă, mobilier urban (22 de proiecte);

–        Educaționale, culturale, sportive (13 proiecte);

–        Digitalizare (3 proiecte).

Proiectele se află în evaluare până pe 21 iunie

În perioada 5 mai – 21 iunie, o comisie formată din 11 persoane, specialiști din primărie și consilieri locali, evaluează fiecare proiect depus (realizează o analiză tehnică, estimează costurile, timpul de execuție) și decide ce propuneri se pretează să treacă mai departe.

Apoi, începând cu 22 iunie, timp de o lună, locuitorii votează proiectele rămase „în concurs”. Orice persoană aflată pe raza Sectorului 6 va putea vota o singură dată un singur proiect din fiecare categorie.

Tot din fiecare categorie, pe 23 iulie, va fi desemnat câte un câștigător, dintre proiectele care adună cele mai multe voturi.

Primăria Sectorului 6 le va finanța pe fiecare cu maximum 200.000 de lei și, începând cu anul 2022, le va transforma în realitate.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Sectorului 6, care încurajează cetățenii să se implice, prin idei, la îmbunătățirea calității vieții din comunitatea lor.