In urma ranilor la nivelul gatului, capului si uneori coloanei vertebrale, mai mereu se va recomanda purtarea unor gulere cervicale. Acestea au, in principal, rolul de a sustine gatul pacientului, pentru a preveni agravarea ranilor suferite de acesta.

Totusi, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de gulere, dar si mai multe moduri in care acestea pot fi purtate. In acelasi timp, este mai mult decat recomandat sa obtii si parerea unui medic specialist inainte de a purta un astfel de guler din proprie initiativa – desi acest lucru nu ar trebui sa se aplice.

Cand se recomanda purtarea de gulere cervicale?

In comparatie cu o orteza pentru mana, orteza care poate fi purtata si dupa o rana usoara, un guler cervical va fi mereu purtat in baza recomandarii medicului tau. Pe de alta parte, tine minte ca nu doar ranile si afectiunile grave pot fi tratate cu un astfel de produse. De exemplu:

  • Se poarta gulere cervicale in urma intinderilor sau traumelor cauzate de un accident (de obicei de masina);
  • O operatie la nivelul gatului va necesita mereu purtarea unui astfel de guler, indiferent de starea ta de sanatate. Gulerul limiteaza miscarea si prin urmare, reduce riscul de rani post-operatorii;
  • In cazul compresiei nervilor din zona gatului, un gulver cervical poate fi optiunea ideala pentru a reduce nivelul de presiune exercitat asupra nervilor gatului. Aceasta presiune poate fi sursa durerilor de cap, de spate, de gat si asa mai departe;
  • Persoanele cu o varsta inaintata pot suferi de o afectiune numita spondiloza cervicala. Aceasta este cauzata de uzura oaselor si cartilajelor de la nivelul gatului si necesita purtarea unui guler cervical;
  • In cele din urma, durerile normale de gat pot fi ameliorate si chiar tratate cu ajutorul unor gulere cervicale. Daca durerile pe care le ai persista si nu trec cu niciun fel de crema, unguent sau masaj, un medic specialist iti poate recomanda un astfel de produs.

Ce tipuri de gulere cervicale sunt disponibile pe piata?

Evident, un guler conceput pentru durerile normale de gat nu va fi de ajutor in cazul durerilor cauzate de un accident. Astfel, exista modele moi si tari.

De exemplu, in urma intinderilor, muschii de la nivelul gatului trebuie imobilizati aproape complet, pentru a favoriza vindecarea. Gulerele cervicale moi abia pot imobiliza gatul pacientului – conform unui studiu, acestea reduc capacitatea de miscare cu aproximativ 20%.

Pe de alta parte, gulerele tari – care sunt confectionate din plastic sau chiar din plexiglas – reduc capacitatea de miscare in totalitate. Acestea sunt echipate si cu un suport pentru barbie, pentru ca utilizatorul sa poata permite muschilor gatului sa se relaxeze complet.

Cum porti corespunzator aceste gulere cervicale?

Atunci cand porti un astfel de produs, este important sa tii minte cateva lucruri. Unul dintre acestea este legat de nivelul tau de activitate. Desi nu ar trebui sa iti misti gatul si capul, ar trebui sa fii activ cu restul corpului. Mersul cu intensitate mica sau medie poate fi benefic recuperarii tale.

Apoi, este de la sine inteles ca ar trebui sa stai drept si ca nu ar trebui sa cari lucruri grele. In cele din urma, trebuie sa te asiguri ca gulerul ti se potriveste perfect si este de cea mai buna calitate. Daca vrei sa ai calitatea garantata, viziteaza www.artromedicale.ro si alege gulerul cervical potrivit pentru tine si pentru afectiunea ta, dar potrivit si recomandarii medicului tau!