Micul dejun este considerat, pe bună dreptate, cea mai importantă masă a zilei. Pentru a avea parte de un mic dejun echilibrat, este esențial să incluzi toți cei trei macronutrienți principali: carbohidrați, proteine și grăsimi. În acest articol, vei vedea câteva opțiuni delicioase și sănătoase pentru micul dejun, care îți vor asigura aportul necesar de macronutrienți!

Iată ce să mănânci la micul dejun, ca să incluzi toate alimentele necesare

1.     Carbohidrați

Carbohidrații reprezintă una dintre principalele surse de energie pentru organism. Este important să alegi carbohidrați sănătoși și complecși în locul celor simpli și procesați, care pot duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Ovăzul integral este bogat în fibre și îți va menține  o stare de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, iar acesta se poate prepara sub formă de terci de ovăz cu lapte sau iaurt sau combinat cu fructe proaspete sau uscate și o lingură de miere pentru un plus de dulceață naturală. De asemenea, o felie de pâine integrală prăjită sau o chiflă cu semințe de in este o altă opțiune excelentă pentru a obține acei carbohidrați sănătoși. Totodată, poți să pui un strat subțire de unt de arahide și jumătate de banană sau chiar  pastă de avocado cu condimente. Fructele sunt o sursă naturală de carbohidrați și antioxidanți. Nu în ultimul rând, un smoothie preparat cu banane, fructe de pădure și puțin iaurt grecesc este o opțiune gustoasă și sănătoasă.

2.     Proteine

Proteinele sunt și ele esențiale pentru reconstruirea țesuturilor și dezvoltarea musculară, iar micul dejun trebuie să le conțină, pentru a avea parte de o stare de sațietate cât mai mult. Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și conțin aminoacizi esențiali pentru organism, iar acestea pot fi preparate omletă cu legume proaspete sau fierte și servite cu o felie de pâine integrală. Iaurtul grecesc sau iaurtul simplu este, de asemenea, bogat în proteine și poate fi combinat cu miere și fructe pentru un mic dejun delicios și hrănitor. Dacă ești vegetarian sau vegan, tofu este o opțiune excelentă pentru a obține proteine și poți apela la o omletă veggie cu tofu și legume. Pe lângă asta, adăugarea unor nuci și semințe în iaurt sau cereale că îți va oferi nu doar proteine, ci și grăsimi sănătoase și fibre.

3.     Grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase sunt esențiale pentru absorbția vitaminelor liposolubile și pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos. Spre exemplu, avocado poate fi servit simplu, sau sub formă de guacamole, pe pâinea prăjită sau într-un smoothie care să conțină grăsimi sănătoase. Alunele, migdalele, nucile și semințele de chia sunt și ele surse excelente de grăsimi, alături de uleiul de măsline și untul de arahide fără aditivi. Dacă vrei să găsești mai multe produse de acest tip, naturale și ideale de introdus în micul tău dejun, aruncă un ochi pe site-ul celor de la vegis.ro, care ți-au pregătit o gamă largă de astfel de produse sănătoase!

4.     Fibre pentru digestie sănătoasă

Pe lângă cei trei macronutrienți principali, fibrele sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil, iar acestea pot fi regăsite în surse precum fulgi de ovăz, fructe, legume și pâine integrală, așadar, încearcă această variantă delicioasă și ușor de preparat!

În concluzie, micul dejun este o masă esențială, iar includerea tuturor celor trei macronutrienți și a fibrelor îți va asigura o masă echilibrată, care susține sănătatea și bunăstarea pe parcursul dimineții.

Sursă foto: Unsplash.com

(P)