O lagună în care se va putea face baie, între Calea Floreasca și bulevardul Barbu Văcărescu, o plajă urbană la Lacul Pantelimon, canale pe unde se va putea merge cu caiacul, pe lacul Dobroiești și o fermă pe apă, lângă la Lacul Plumbuita. Acestea sunt câteva dintre propunerile din proiectul care a câștigat concursul de soluții organizat de Primăria Sectorului 2 și Ordinul Arhitecților din România pentru salba de lacuri Sectorul 2. Proiectul propune și reamenajarea Parcului Verdi, a Parcului Valea Saulei și a pajiștei Petricani.

Concursul ai cărui câștigători au fost anunțați marți, 17 septembrie a.c., a vizat malurile celor șase lacuri ale Colentinei cuprinse în sectorul 2 al Bucureștiului: Lacul Tei, Lacul Plumbuita, Lacul Colentina, Lacul Fundeni, Lacul Dobroești, Lacul Pantelimon.

„Fără o apă care să fie vie, lacurile ar putea dispărea în 50 de ani”

Arhitecta Laura Cristea, reprezentanta echipei câștigătoare, spune că proiectul are abordare ecologică, fiind gândit nu doar pentru a pune bănci, luminițe, pavele și arteziene, „ca să fie frumos”.

„Punctul nostru de focus în proiect a fost de a implementa diferite soluții naturale de curățare a apei, folosind diferite combinații de plante, insule plutitoare, agricultură pe apă, o tehnică ce ajută și apa să se curățe. Prin aceste intervenții de curățare a apei am creat diferite peisaje, care se și schimbă de-a lungul salbei. Noi pornim de la premisa că fără această apă care să fie vie, cum se spune, să aibă un ecosistem al ei sănătos, este posibil ca aceste lacuri să dispară în 50 de ani, să nu mai existe. Și atunci, degeaba vorbim de băncuțe și lumini dacă apa în sine nu o să mai fie”, a declarat pentru HotNews.ro arhitecta Laura Cristea.

Grădinărit pe apă

Cum ar urma să se schimbe peisajul pe cele 6 lacuri?

În viziunea arhitecților care au câștigat concursul de proiecte pentru amenajarea salbei de lacuri, pe Lacul Tei ar urma să fie amenajate peninsule plutitoare care să extindă malul existent al lacului, înverzindu-l.

Pentru zona aflată între Calea Floreasca și Barbu Văcărescu, unde există un spațiu „destul de mort”, deși este o locație premium, propunerea este o lagună. Adică, o piscină curățată natural, bună pentru scăldat, a cărei apă să fie curățată de plante, și nu de chimicale. Plaja ar fi la Lacul Pantelimon, singura zonă accesibilă cu metroul. Acolo, arhitecții propun să fie amenajată o a două zonă de îmbăiere, tot cu plante care filtrează apa.

Citeste articolul complet pe HotNews.ro

Sursa foto: Birourile de arhitectură Pelinu Projects -Beros Abdul Arhitecți Asociații