Ce făurari aveam cândva! Ce oameni cu mâini de aur! Și-acum mai sunt, dar… tot mai puțini, și… nu tocmai băgați în seamă așa cum s-ar cădea
Acum vă-mpărtășim o poveste uitată, dar care, credem noi, merită cunoscută…
Ei bine, trebuie să știți că „înainte vreme”, la Făgăraş, se făceau ceasuri… Acum, puținele rămase, sunt… ori piese de colecţie, ori uitate prin vitrinele sau scrinurile bunicilor sau străbunicilor!
La Muzeul Ţării Făgăraşului, se găseşte unul dintre puţinele rămase, făcut aici de Hintz E. Cel care se recomanda, odinioară, astfel: „Ciasornicar şi giuvaergiu. Cel mai mare depozit de tot felul de ciasornice de aur şi argint precum şi ciasornice de metal şi nikel. Articole de argint de China. Ochelari şi zvickeri de Rathenov. Articole optice de aur şi argint. Reparaturi solide şi ieftine” (Textul reclamei vechi din piaţa Francisc Iosif 1, după cum aflăm dintr-o postare de pe pagina de socializare care promovează Ţara Făgăraşului)
Conform sursei citate, giuvaergiul Eugen Hintz (1869 – 1962) aducea piesele din Germania şi confecţiona ceasurile chiar la Făgăraş.
Tot aici trebuie amintite și ceasurile de masă Junghans- deşteptător… Celebre şi apreciate în perioada interbelică şi imediat după război, acestea au rămas în conştiinţa populară drept „ceasuri CFR”.
Presa locală vorbește despre Eugen Hintz în calitate de… „pionier în ceasornicărie în Transilvania”. „El avea un magazin de ceasuri în clădirea în care a funcționat cofetăria Garofița. Există poze cu Făgărașul vechi în care se vede numele său inscripționat deasupra intrării în ceasornicărie. La vremea respectivă, zona centrală a Făgărașului purta numele de Piața Unirii.
Activitatea de ceasornicar a lui Hintz a început la Târgu Mureș. A dat faliment cu prăvălia de acolo și și-a încercat norocul în America. La întoarcerea din SUA și-a deschis un atelier și o prăvălie în Făgăraș. La retragerea din activitate, îi predă prăvălia unuia dintre ucenicii care i-au fost alături, Iuliu Simon”,consemnează salutfagaras.ro.
foto: Facebook