Potrivit statisticilor OMS, 6 din 10 români au probleme cu greutatea. Alarmant, de asemenea este că suntem pe locul 3 în Europa la obezitate infantilă, iar cheltuielile cu bolnavii de diabet s-au dublat faţă de acum cinci ani. Sunt cifre îngrijorătoare! Și, categoric, se impun măsuri. Mai cu seamă că efectele pot fi resimțite în timp!
Soluţia, speră autorităţile, stă, deocamdată, în scumpirea alimentelor nesănătoase. Primul pas concret ar fi… suprataxarea băuturilor răcoritoare.
”Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de sucuri, conform unui raport al OMS. Luni va fi promovată în Guvern de către Ministerul Finanţelor şi va intra în vigoare suprataxarea băuturilor răcoritoare”, a declarat vineri, 2 august, Sorina Pintea, ministrul Sănătății. 
”Riscul cardiovascular sau de diabet zaharat este foarte mare. Excesul de zahăr poate să crească riscul de carii sau de osteoporoză.”, declară dr Simona Carniciu, medic boli de nutriție și diabet, citată de a1.ro.

Introducerea de suprataxe în industria alimentară, la nici patru ani de la mult-aşteptata reducere a TVA la alimente, este ilogică şi va afecta serios puterea de cumpărare a populaţiei în special a acelor categorii sociale cu venituri medii şi mici, consideră, în replică, Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară – Romalimenta.

„La nici patru ani de la mult-aşteptata reducere a TVA la alimente, introducerea de supra-taxe în industria alimentară este ilogică şi va afecta serios puterea de cumpărare a populaţiei, în special a acelor categorii sociale cu venituri medii şi mici. Suprataxarea va avea un impact negativ asupra agriculturii şi industriei alimentare româneşti şi va duce la scăderi considerabile ale impozitelor şi contribuţiilor producătorilor afectaţi la bugetul de stat, ca şi ale celor din sectoarele cu care aceştia au relaţii economice (furnizori, distribuitori etc.), precum şi la diminuarea producţiei şi implicit reducerea numărului de locuri de muncă”, sunt opiniile exprimate într-un comunicat oficila transmis de Romalimenta.

Potrivit statisticilor OMS, 6 din 10 români au probleme cu greutatea. Alarmant, de asemenea este că suntem pe locul 3 în Europa la obezitate infantilă.