Guvernul Romaniei este în curs de aprobare a schemei de ajutor de stat pentru garantarea creditelor pentru capital de lucru și capital pentru investiții pentru companiile care nu sunt IMM-uri. Anuntul a fost facut de catre premierul Ludovic Orban, la videoconferinta organizata joi, 11 iunie, de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

„Avem o schemă de ajutor de stat care se va derula prin Fondul de Garantare care vizează garantarea factoringului, garantarea leasingului pentru achiziționarea de echipamente și garantarea scontării instrumentelor de plată – CAMBI, bilete la ordin, tocmai pentru a crește, să spun, lichiditatea și susținerea companiilor, prin diferitele forme de sprijin, practic implicând statul ca garant în foarte multe dintre contractele care se derulează prin aceste instrumente”.

Scheme de garantare a asigurarii creditului comercial

„O altă schemă pe care o pregătim este o schemă de reasigurare practic, de garantare a asigurării creditului comercial, una din marile probleme care le avem în economie tocmai din cauza faptului că accesul la capital este destul de restrictiv, nu ne putem finanţa de pe bursă, nu ne putem finanța din sistemul financiar bancar, așa cum ne-am dori.  Aici trebuie să știți că, până în prezent, România nu a primit efectiv sume de bani suplimentare față de banii alocați României în cadrul bugetului Uniunii Europene 2014-2020. Chiar dacă am primit vești bune de la nivel european – aprobarea programului SURE, de exemplu, e în curs de aprobare programul REACT-EU, care poate să ne pună la dispoziție, în cursul acestui an, o sumă suplimentară de până la un miliard și jumătate de euro, cu condiția, repet, a aprobării programului REACT-EU, se numește. Aceşti bani, probabil, vor fi accesibili ușor. Nu în ultimul rând, suntem implicați în negocieri și susținem aprobarea cât mai rapidă a MFF-ului, a bugetului pe 2021-2027, unde şi aici lucrurile arată relativ bine şi sperăm că vom avea parte de finanțări foarte solide, pe perioada 2021-2027. Prin acest mijloc, am disponibilizat un miliard de euro pentru scheme de susținere prin granturi a IMM-urilor”.

Sustinere pentru HORECA si transportul de persoane

„Prin supracontractare, de asemenea, am disponibilizat o sumă de cel 1,2 miliarde de euro, sper să creştem această sumă pentru diferite scheme de susținere a IMM-urilor prin granturi. În ceea ce privește miliardul mobilizat prin creșterea flexibilității între fonduri, programul va fi derulat prin Ministerul Economiei. Este vorba de un program care va cuprinde trei piloni, un pilon vor fi granturile pentru capitalul de repornire pentru acele domenii care au fost grav afectate de criza COVID, gen HoReCa, transportul de persoane, în special transport internațional de persoane, industria spectacolului”.

Bani ca IMM-urile sa isi plateasca furnizorii si pentr SRL-uri fara angajati

„Aici vom aloca o sumă de 350 de milioane de euro pentru granturi care să fie la dispoziția IMM-urilor, practic capital de lucru pentru repornirea activității, bani care vor putea fi folosiți pentru achitarea furnizorilor, pentru diferite cheltuieli care sunt necesare pentru buna desfășurare a activității companiilor.

De asemenea, o sumă de 550 de milioane va fi alocată unei scheme de granturi către IMM-uri pentru investiții, pentru susținerea investițiilor în câteva domenii care încă nu le-am definitivat, dar le discutăm, pe care noi le considerăm prioritare, unde există potențial de dezvoltare. De asemenea vom aloca o sumă de bani și către acele SRL-uri, fără angajați, cum se numesc ele, în care administratorul este plătit din dividende. Avem un mare număr de astfel de mici companii care folosesc acest sistem și încercăm să dăm un semnal de susținere și către aceste mici companii pentru care vom aloca 100 de milioane de euro. În ceea ce privește suma care va fi folosită pentru supracontractare, ea va fi folosită pe cele două măsuri de pe POR 2.1 și 2.2, care toate înseamnă micro-granturi sau granturi pentru investiții pentru companii de diferite categorii: fie cu sume între 200.000 și un milion, fie cu sume între două milioane şi şase milioane. Sumele alocate aici vor fi de peste 1,2 miliarde și vor fi disponibile într-un timp relativ scurt”.

Bani pentru comerciantii din mall-uri

„De asemenea, la Ministerul Economiei, care are o schemă de ajutor de stat pentru companii în domeniul comerțului și serviciilor, care nu e suficient de bine finanțată, nu are, în momentul de față, decât 40 de milioane, ne gândim să punem rapid în mișcare această schemă, care este funcțională, prin suplimentarea bugetului alocat. De exemplu, putem să folosim schema asta pentru comercianții care își desfășoară activitatea în mall-uri, care au fost afectați și care au nevoie de capital pentru a-şi reporni activitatea odată cu deschiderea mall-urilor”.