Mircea Fechet: „Mă bucur să anunț că în ședința de Guvern de astăzi am aprobat Strategia pe termen lung a României privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, având ca obiectiv România neutră climatic până în anul 2050, cu responsabilitatea asumată, având în vedere nevoile prezentului, cât mai ales preocuparea față de generațiile viitoare. Reamintesc faptul că în 16 noiembrie anul acesta, Comisia Europeană a emis un aviz motivat în cauza 2022/2090, respectiv neîndeplinirea obligației statului român de notificare a strategiei pe termen lung a României, cu termen de conformare de două luni. În mai puțin de două săptămâni vom transmite Comisiei Europene strategia pe care astăzi am adoptat-o în ședința de Guvern și, în acest sens, procedura de infringement va fi închisă.

De altfel, schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală a societății noastre. Ele nu țin cont de granițele dintre state și România este la fel de afectată, la fel ca toate celelalte țări, le resimțim pe propria noastră piele, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme, fie că vorbim despre deșertificarea sudului României, fie că vorbim despre inundații sau despre secetă, fiindcă avem, statistic vorbind, șase, uneori șapte ani de secetă la fiecare decadă, schimbările climatice reprezintă, fără îndoială, un lucru care să ne preocupe. Strategia aprobată astăzi, propune opțiuni pentru decarbonizarea fiecărui sector în parte, fie că discutăm despre sectorul energie, fie că discutăm despre sectorul transporturi, că discutăm despre agricultură sau încălzire rezidențială, deșeuri sau silvicultură, analizând cele trei scenarii, România a ales, în baza unui memorandum adoptat deja de către Guvern în luna aprilie a acestui an, scenariul România neutră.

Țin să menționez faptul că statul român a început deja acest proces de decarbonizare, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, iar astăzi suntem deja la 62% reducere față de punctul de referință aferent anului 1990. Bineînțeles că există încă nevoie de eforturi suplimentare pentru a ne atinge toate obiectivele, însă am reușit încă o dată să demonstrăm angajamentul nostru ferm față de obiectivele de mediu”, a conchis ministrul Mediului la finalul ședinței Cabinetului.