Rotonda scriitorilor din legendarul Parc Cișmigiu, cunoscută inițial sub denumirea de Rondul Roman, este un ansamblu monumental, care a fost inaugurat la data de 27 iunie 1943, în timpul mandatului primarului Bucureștiului Ion Rășcanu, din inițiativa ministrului de atunci al Educației Naționale, Ion Petrovici.
Ansamblul constă dintr-o alee circulară cu raza de aproximativ 30 de metri, în mijlocul căreia se află un rond de gazon al cărui centru e marcat de un vas ornamental de lut.
În jurul cercului sunt așezate 12 busturi de marmură la distanțe egale, pe postamente identice, paralelipipedice, cu o înălțime de 2,40 metri, tăiate în piatră de Muscel, reprezentând 12 scriitori și oameni de cultură români. (sursa: Dosare Secrete )
Fiecare nume de scriitor e însoțit de numele sculptorului, inscripționat pe partea laterală a busturilor:
Vasile Alecsandri – sculptor Theodor Burcă;
Nicolae Bălcescu – sculptor Constantin Baraschi;
Ion Luca Caragiale – sculptor Oscar Späthe;
Ion Creangă – sculptor Ion Jiga;
George Coșbuc – sculptor Ion Grigore Popovici;
Mihai Eminescu – sculptor Ion Jalea;
Bogdan Petriceicu Hasdeu – sculptor Mihai Onofrei;
Ștefan Octavian Iosif – sculptor Cornel Medrea;
Titu Maiorescu – sculptor Ion Dimitriu-Bârlad;
Alexandru Odobescu – sculptorița Milița Petrașcu;
Alexandru Vlahuță – sculptor Oscar Han;
Duiliu Zamfirescu – sculptor Alexandru Călinescu.
Demn de știut, la inaugurare, pe locul ocupat acum de Ion Creangă se afla bustul lui Octavian Goga, realizat de Ion Jalea. După 1944, prezența în spațiul public a unui bust al lui Goga devenise inoportună, pentru că Goga fusese prim-ministru între decembrie 1937 și februarie 1938, astfel că, după ce într-o noapte a fost mutilat cu ciocanul, bustul a fost înlăturat, soclul rămânând gol până în anii ‘60, când a fost instalat pe el bustul lui Ion Creangă.
Toate busturile din rotondă au fost declarate monumente istorice de for public și sunt înscrise în Lista monumentelor istorice încă din anul 2010.

foto: Dosare Secrete

Rotonda scriitorilor din legendarul Parc Cișmigiu, cunoscută inițial sub denumirea de Rondul Roman, este un ansamblu monumental, care a fost inaugurat la data de 27 iunie 1943.