Diferența într-un spațiu interior vine de multe ori din detalii. Cu finisajele potrivite reușești să creezi mai mult decât un design modern și elegant, ci și unul funcțional. Fie că vorbim despre bucătărie, baie, hol sau balcon, gresia și faianța sunt elemente necesare care răspund nevoilor acestor încăperi dintr-o casă, iar cu puțin ajutor din partea noastră vei alege exact ce este potrivit.  

Cum să alegi gresia și faianța ideală pentru baie și bucătărie

Când cauți placări ceramice este foarte important să ai în vedere designul de ansamblu al întregii locuințe. Numai printr-o îmbinare armonioasă de elemente și modele, spațiul tău capătă personalitatea pe care ți-ai imaginat-o. Iată mai jos câteva criterii pe care să le iei în considerare înainte de a face alegerea.

1. Tipul de surafață dorit: mat sau lucios?

Acest aspect este unul subiectiv și ține de preferințele fiecăruia, însă dacă nu iei în considerare și aspectele funcționale, îți va părea rău mai târziu. Suprafețele lucioase aduc mult farmec estetic unei locuințe, însă numai dacă este îngrijită corespunzător, căci altfel, scoate cu ușurință în evidență petele și urmele. Dacă ești o persoană care caută alternative mai utile și la îndemână, atunci îți recomandăm mai degrabă să alegi finisaje pentru suprafețe mate, care aduc în același timp și rezistență la alunecare datorită materialului mai abraziv.

2. Mărimea

În funcție de mărimea încăperilor vei alege și mărimea plăcilor. Dacă bucătăria și baia sunt mari, atunci poți să mergi la sigur cu modele gresie și faianță mari.

3. Stilul de viață al familiei

Cât de mult timp vrei să îl dedici curățeniei? Cât de des gătești mâncăruri cu ulei? Acestea sunt întrebări despre stilul de viață al căror răspuns te ajută să faci alegerea mai ușoară și să optezi pentru ce ai nevoie. De regulă, faianța se curăță cu mai puțin efort datorită coeficientului de frecare mai mic decât gresia, în timp ce aceasta din urmă este mai rezistentă la alunecare pentru a evita riscul de accidente casnice.

Când vrei să aduci mai multă personalitate întregii case, atunci îndrăznește să folosești modele faianță în culori vibrante și pattern-uri speciale. Fie că te reprezintă un design mai jucăuș, unul mai clasic sau minimalist, descoperă în gama Constăm o varietate foarte mare de opțiuni.

4. Traficul din încăpere

La fel de important printre criteriile de funcționalitate se încadrează și traficul din bucătărie/ hol/ balcon/ baie. Gresia utilizată trebuie să aibă calități de durabilitate care să reziste traficului intens, lichidelor vărsate, produselor de curățenie sau acolo unde este cazul, animalelor de companie.

Descoperă în portofoliul Constăm plăci de gresie și faianță care provin de la branduri de renume și care răspund tuturor necesităților familiei tale.

Sfaturi pentru montajul corect al gresiei și faianței

Doar cu uneltele necesare vei reuși să duci tot procesul la bun sfârșit. Montarea corectă cere neapărat utilizarea unei rulete de măsurat pe care ai nevoie să o folosești încă de la prima etapă de achiziție a plăcilor. Doar așa poți ști suprafața de placare și estimarea numărului de bucăți pe care ai nevoie să le cumperi.

După ce ai ales cu bine modelele de placări, prima întrebare care apare adesea este: Cu ce încep – cu montajul faianței sau al gresiei? Recomandat este să începi cu plăcile de faianță și apoi cu cele de gresie. De ce? Pentru a proteja gresia de potențiale zgâriei sau deteriorări care apar în urma montării faianței. Cel mai indicat este să montezi faianța, excepție făcând ultimul rând, după care continui cu montarea gresiei și apoi revii la ultimul rând de faianță.

Folosește distanțieri din plastic dacă vrei să păstrezi rosturile între plăcile ceramice. Acestea îți permit să lași distanțe egale între fiecare placă și sunt și ușor de utilizat.

Indiferent de modelul în care alegi să dispui plăcile între ele, este foarte importantă pregătirea corespunzătoare a stratului de suport. În caz contrar, gresia și faianța se vor desprinde. De asemenea, adezivii utilizați decid calitatea și durabilitatea execuției. Nu uita, că pentru o fixare bună, așteptarea de 24 ore după montare duce la o lucrare bine realizată.

Tendințe de design pentru tipurile de gresie si faianță

Gresia și faianța sunt piese de rezistență în design! Iată câteva dintre cele mai utilizate tendințe care aduc un aspect deosebit pentru încăperi.

1. Influențele naturii este la modă

Sunt foarte căutate modele florale, modele care prezintă aspect de lemn sau elemente inspirate din mijlocul naturii. De asemenea poți opta pentru culori și nuanțe inspirate din mediul natural și atunci te vei vei bucura de un ambient plin de relaxare.

2. Modele geometrice

Spune adio monotoniei cu modele vesele în forme geometrice! Mozaicurile sunt un model în tendințe care fac parte din stilul minimalist și care de multe ori oferă efectul de mărire a spațiului.

3. Modele pe verticală

Acum se poartă și montarea faianței sau a gresiei pe verticală! Este o soluție pe care poți să folosești dacă te bucuri de o locuință cu încăperi înalte. (P)