Frumusețe naturală. Nealterată de „kile” de farduri și infatuare, nici de gesturi ce induc aproape exclusiv ideea obsesivă a sexualității. Decență, simplitate, demnitate. Frumosul în stare pură, cules de pe obrajii îmbujorați ai României altui secol…
Ei bine, trebuie să știți că primul concurs de frumuseţe din România a avut loc în 1906. Momentul în care, în parcul Filaret din Bucureşti, regina evenimentului (care se datora împlinirii a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I și se desfășura  sub privirile admirative ale meșterilor populari sosiți în parcul cu pricina pentru a-și expune obiectele în cadrul unui târg tradițional) a fost aleasă o tânără din capitala Mărginimii- Sălişte(localitate supranumită de marii cărturari „Salonul Ardealului”), judeţul Sibiu, îmbrăcată în costum popular, cum e datul locului.
Costumul avea să fie făcut, mai apoi, dar, de proaspăta Miss România, Maria Peligrad (descendentă acelei mai vechi familii din Mărginime,care în 2016 a împlinit venerabila vârstă de 400 de ani!), chiar Reginei Maria.
Foto 1: Provenită dintr-o familie de meşteşugari renumită în Săliştea Sibiului, localitate devenită astăzi oraş şi considerată capitala culturală şi spirituală a Mărginimii Sibiului, Maria Peligrad s-a prezentat la concurs cu un costum cusut și brodat chiar de mîinile sale măiastre.  „Maria face parte dintr-o familie de meseriaşi şi ceea ce trebuie să observăm sunt caracteristicile ei – o faţă frumoasă, o statură, o ţinută frumoasă, ceea ce caracterizează fetele din Mărginimea Sibiului.    Tânăra făcea parte dintr-o familie de meşteşugari, dintr-o familie emblemă a Săliştii de altădată şi a Săliştii de astăzi, oameni înstăriţi, care prin muncă au realizat ce au realizat”, povestea, oarecând, Teodor Dumitru Banciu, fost primar al localităţii şi un pasionat cercetător al tradiţiilor şi istoriei oraşului reporterilor din presa centrală.
Mulți localnici și în zilele de-acum vorbesc despre Maria Peligrad numind-o cu mândrie Gioconda Mărginimii. Pe drept cuvânt, la urma urmelor…   

*Marioara Ganesco (Miss România 1928), Magda Demetrescu (Miss România 1929), Zoica Dona (Miss România 1930), Tanţi Viişoreanu (1931), Lilian Delescu (1932), Dina Mihalcea (1933) Tita Cristescu (1934) şi Dorothée Christesco (1935) au fost frumuseţile încoronate ale României de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Din cauza războiului, concursurile de frumuseţe au fost întrerupe începând cu anul 1935 şi au fost reluate pentru un singur an, în 1979, când Miss România a fost aleasă Matilda Pascal Cojocăriţa, pentru ca în perioada 1980 şi până în 1989, concursul să fie din nou anulat.(adevarul.ro)

Foto 2: Miss România 1933 – Dina Mihalcea – artist emerit și prima dresoare de lei din România.

Surse foto: ebay; www.revista-satul.ro

Decență, simplitate, demnitate. Frumosul în stare pură, cules de pe obrajii îmbujorați ai României altui secol…