Armata Română în campania din România, 1916-1918. La joc, cu românii și cu „fruntea țării”.

Regina Maria a României, în costum tradițional românesc, dansează cu bărbați și femei în stradă. În horă, cum se poate observa, e prins și marele om politic Iuliu Maniu.

Cu certitudine, una dintre cele mai frumoase și… mai grăitoare fotografii ce ilustrează România de odinioară. O imagine… cât o profundă lecție de istorie.

Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia – d. 18 iulie 1938Castelul PelișorSinaiaRomânia) a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a Principelui de Coroană devenit ulterior Regele Ferdinand I al României. A fost mama Regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, a fost mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei,

Regina Maria a României, în costum tradițional românesc, dansează cu bărbați și femei în stradă. În horă e prins și marele om politic Iuliu Maniu.

fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Părinții săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Maria și-a petrecut copilăria și adolescența la Eastwell Park, reședința familiei din comitatul Kent.

S-a căsătorit la 29 decembrie 1892 cu Ferdinand I, Principele moștenitor al tronului României, încercând încă de la început și reușind să se integreze națiunii care o adoptase ca Principesă și, începând din 1914, ca Regină.

Sursă foto: https://www.iwm.org.uk/collections/item/object/ Liviu Selaru