Ce avem noi aici? Trupa Cărăbuș, în spectacolul „Apropo Tănase” din anul 1936.
Pagină de aur din ceea ce atunci, în perioada interbelică, a pus temelie Revistei românești, cu spectacole ale căror amintiri rămân nemurioare…
Figura centrală, lesne de înțeles, Maestrul Constantin Tănase…
*Acum 105 ani, în 2 iulie 1919 şi-a început activitatea, la Bucureşti, compania „Cărăbuş”, primul teatru de revistă românesc, companie legată de activitatea marelui actor Constantin Tănase.
În 1919 Constantin Tănase a pus bazele trupei de teatru „Cărăbuş” în Bucureşti, împreună cu care urma să creeze o tradiţie de teatru de cabaret/revistă pe parcursul următorilor 20 de ani, tradiţie prezentă şi astăzi, mai ales la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, care funcționează încă la adresa fostului „Cărăbuş”, pe Calea Victoriei, nr. 33-35, în inima Bucureştiului. În buna tradiţie a marilor actori de comedie, a creat un tip de personaj, acela al cetăţeanului simplu, umil și necăjit, mereu în contradicţie cu birocraţia aparatului de stat; personajul său, unic în costumul său clasic, cu pătrăţele, crizantemă la butonieră și bastonaş, s-a făcut purtătorul de cuvânt al unei întregi categorii sociale, ceea ce-l va aduce de multe ori în atenţia cenzurii, notează leviathan.ro.
Sursă foto: Popica Adrian