Calea Moșilor, București, început de secol XX
Calea Moșilor, arteră… legendară a Bucureștilor, traversează sectoarele 2 și 3 și este una din cele mai importante artere rutiere din capitală. Se întinde de laStrada Bărăției (de lângă Piața Timpului) până la Piața Obor (intersecția cuȘoseaua Colentina,Șoseaua Ștefan Cel Mare și Șoseaua Mihai Bravu).
Potrivit informațiilor oficiale, Calea Moșilor are o lungime de 2.660 de metri.
Pe porțiunea de început de la strada Bărăției până laBulevardul Hristo Botev, în lungime de 480 de metri, este cuprinsă în zona Centrului Istoric.
Calea Moșilor a fost denumită astfel datorită unui drum care ducea odinioară la un târg organizat cu ocazia sărbătorii populare Moșilor de Vară care avea loc pe 29 iunie la Obor. Acolo, ani buni, sărbătoarea era animate de nemuritoarea vocea Mariei Tănase.
Între anii 1978 și 1983, Calea Moșilor între Bucur Obor și Bulevardul Carol I a fost demolată și largită, casele vechi fiind inlocuite cu blocuri de 8-10 etaje. În ultima vreme acestea au fost reabilitate termic.
Ce ar trebui știut…
„Zona Căii Moșilor se remarcă prin caracterul de stradă comercială tradițională pe care găsim case negustorești cu etaj și prăvălii la parter, hanuri și cârciumi. În afara Bisericii Răsvan și Bisericii cu Sfinți (sec. XVIII), majoritatea clădirilor care susțin caracterul zonei datează din secolul al XIX-lea. Dar Calea Moșilor are o istorie mult mai îndepărtată. Se numea inițial „Podul Târgului din Afară”, pentru că era unul dintre drumurile principale ale orașului, pavat cu piatră de râu, care făcea legătura între Curtea Domnească și Târgul din Afară – oborul de animale, care trebuia să fie mereu în afara orașului. Pe măsura ce bariera se deplasa înspre Nord-Est, se muta și târgul, se prelungea și strada. Astfel, Calea Moșilor a străbătut orașul de la Biserica cu Sfinți până la actuala Piață Obor, unde demult, pe lângă oborul de animale se organiza și Târgul Moșilor în sâmbăta pomenirii morților dinainte de Rusalii.
Calea Moșilor și-a păstrat caracterul și pe parcursul secolului XX, când blockhaus-urile moderniste au fost construite, în mare parte, în armonie cu regimul de înălțime și cu linia străzii. În perioada comunistă, caracterul comercial s-a păstrat viu prin magazinele și atelierele care au funcționat la parterul imobilelor.
Cuprins în planul de sistematizare a orașului, tronsonul dintre Bd. Carol și Piața Obor a fost demolat după 1977, frontul tradițional fiind înlocuit de blocuri care taie abrupt legătura cu țesutul urban adiacent.
După 1989, Calea Moșilor a continuat să fie modificată în detrimentul caracterului său, prin construcții „moderne” care nu respectă regimul de înălțime și nu se încadrează stilistic în peisaj. Totodată, gradul mare de neutilzare și lipsa de îngrijire a clădirilor a dus la o degradare accelerată a lor, multe fiind în stare de prăbușire”.(sursa: catalogbucuresti.info)
sursa foto: https://imagoromaniae.ro/