Fotografie de Anna Tarazevich pe Pexels.com

Forța de muncă din Filipine este recunoscută la nivel global pentru profesionalismul, etica muncii și competențele sale diverse. În ultimii ani, România a devenit una dintre destinațiile preferate pentru muncitorii filipinezi, datorită oportunităților de angajare în multiple sectoare economice, precum construcții, HoReCa, asistență și îngrijire. 

Iată care sunt motivele pentru care muncitorii filipinezi sunt căutați în România în diverse domenii de activitate

Construcții

Sectorul construcțiilor din România a cunoscut o creștere semnificativă, stimulată de investițiile în infrastructură și de dezvoltarea urbană rapidă. Cu toate acestea, una dintre provocările majore este deficitul de forță de muncă necalificată sau calificată. Muncitorii filipinezi, cunoscuți pentru abilitățile lor tehnice și dedicarea față de muncă, au devenit o soluție viabilă. Aceștia aduc cu ei experiență în domeniul construcțiilor, de la lucrări de structură și finisaje până la instalații electrice și sanitare. Angajatorii români apreciază nu doar competențele tehnice, ci și adaptabilitatea și etica profesională a filipinezilor.

HoReCa

Industria ospitalității și a serviciilor alimentare din România se confruntă cu un deficit semnificativ de personal, mai ales în contextul relansării post-pandemie. Muncitorii filipinezi sunt recunoscuți pentru abilitățile lor excelente în domeniul serviciilor, de la bucătărie până la servire și managementul hotelier. Angajarea lor aduce un plus de calitate și profesionalism, contribuind la îmbunătățirea experienței clienților. De asemenea, mulți dintre ei au experiență internațională, ceea ce reprezintă un avantaj considerabil pentru angajatorii din industria HoReCa din România.

Asistență și îngrijire

Sectorul de asistență și îngrijire din România se confruntă cu o cerere crescută de personal calificat, pe fondul îmbătrânirii populației și al creșterii necesităților de îngrijire medicală și socială. Muncitorii filipinezi sunt extrem de căutați în acest domeniu datorită naturii lor empatice și a calificărilor profesionale în îngrijire. Aceștia sunt adesea instruiți în domenii precum asistența medicală, îngrijirea persoanelor în vârstă și îngrijirea copiilor, oferind servicii de înaltă calitate care îmbunătățesc viața beneficiarilor. În plus, mulți dintre ei au experiență în lucrul cu diverse categorii de pacienți, adaptându-se rapid la cerințele specifice ale fiecărei familii sau instituții.

Factori care facilitează angajarea filipinezilor în România

Mai multe elemente contribuie la angajarea forței de muncă filipineze în România. În primul rând, guvernul filipinez a dezvoltat programe și parteneriate pentru a facilita emigrarea muncitorilor în condiții sigure și reglementate. În al doilea rând, legislația română a fost adaptată pentru a permite angajarea muncitorilor străini, inclusiv filipinezi, în diverse sectoare. Pentru forță de muncă din Filipine poți apela la Work-finder.eu, care te va ajuta cu procesul de recrutare. Agențiile de recrutare joacă un rol crucial în identificarea și plasarea muncitorilor potriviți, asigurându-se că aceștia au toate calificările și documentele necesare. 

Angajarea forței de muncă din Filipine aduce multiple beneficii economiei românești, cum ar fi acoperirea deficitului de personal calificat, îmbunătățirea calității serviciilor și creșterea productivității în diverse sectoare. Totuși, există și provocări, cum ar fi integrarea culturală și lingvistică, precum și asigurarea unor condiții de muncă și de viață corespunzătoare pentru muncitorii filipinezi. Este esențial ca angajatorii români să ofere suport adecvat pentru adaptarea acestora și să respecte drepturile și demnitatea muncitorilor străini.

Așadar, forța de muncă din Filipine reprezintă o resursă valoroasă pentru diverse domenii din România, de la construcții și HoReCa până la asistență și îngrijire. Prin profesionalismul, dedicarea și competențele lor, muncitorii filipinezi contribuie semnificativ la dezvoltarea economică și socială a României. Este important ca angajatorii și autoritățile să colaboreze pentru a asigura o integrare armonioasă și benefică a acestor muncitori, astfel încât să fie maximizate avantajele pentru ambele părți. (P)