Ford Motor Company, fondată în 1903, şi-a început relaţiile cu România în anul 1928, atunci când Andrei Popovici, secretarul Legaţiei Române la Washington, îi decernează lui Henry Ford un înalt ordin al Casei Regale ca “binefăcător al omenirii, pentru dezvoltarea industriei, a relaţiilor sociale şi internaţionale”.
În 1931, Ford deschide o firmă de vânzări în România, iar un an mai târziu, în 1932, Guvernul României comunică filialei Ford din Anglia (care patrona firma din România) disponibilitatea de a deschide la Bucureşti o linie de asamblare.
Astfel, ca urmare a acestei invitaţii, în 1935, Ford a achiziţionat un teren în cartierul bucureştean Floreasca, unde a construit o uzină modernă, dotată cu prima linie de montaj operaţională din Europa de Est, şi peste 100 de muncitori, care putea ansambla anual 2.500 de automobile şi camioane.
Fabrica Ford din București se numea Ford Romana SAR și a funcționat până în iunie 1948.
*Așa cum aflăm dintr-o postare documentară a doamnei Monika Seewaldt, reprezentantul firmei Ford Romana SAR face o vizită lui Romulus Zăroni (3 mandate de ministru în Guvernul P. Groza, între 1946-1948), ca să-i prezinte calitățile noii mașini produse. Printre altele îi spune: „Domnule ministru, viteza este unul dintre atu-uri. Dacă plecați la ora 5.00 din București, la 6.00 sunteți la Ploiești. Domnule, dă-mi, te rog, voie să-mi consult soția. Ministrul revine și îi comunică reprezentantului că nu va cumpăra mașina, pentru că soția sa a spus că nu au ce căuta la ora 6.00, la Ploiești”.
sursa foto: Monika Seewaldt