Premierul Ludovic Orban a solicitat în timpul ședinței de Guvern de miercuri controale drastice la firmele de transport persoane, în special acolo unde sunt transportați cu precădere elevi. Orban susține că ”nu e acceptabil să îngrămădeşti copiii în nişte mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile şi şoferul să nu zică nimic”. Mai mult, șeful Executivului propune sancționarea transportatorilor și chiar retragerea licențelor.

Situația este destul de complicată și, drept e, trebuie găsite urgent soluții pentru diminuarea și chiar stoparea situațiilor de risc.

„O atenţie specială transportului elevilor. Trebuie să daţi amenzi drastice acolo unde constataţi încălcarea regulilor care sunt stabilite prin hotărâre de guvern şi prin norme comune, pentru că nu putem accepta ca firme care trebuie să aibă responsabilitatea protejării sănătăţii copiilor care sunt transportaţi să încalce cu neruşinare nişte norme elementare care trebuie puse în practică. Aici, domnule ministru Vela, fără milă şi controale la maxim. Ştim, în general, cunoaştem firmele care asigură transportul. Nu e acceptabil să îngrămădeşti elevi, copii, să-i îngrămădeşti în nişte mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile şi şoferul să nu zică nimic, şoferul să permită nerespectarea regulilor. Astea sunt nişte condiţii elementare care trebuie asigurate. Sigur că pe intrajudeţean licenţa o are de la Consiliul Judeţean, dar pe tot ce ţine de Ministerul Transporturilor – şi acolo trebuie să luaţi legătura cu preşedinţii de Consilii Judeţene, după ce or să-şi intre în mandat, să retragă licenţe acolo unde sunt încălcate condiţiile care sunt stabilite atât prin licenţă, cât mai ales prin normele de protejare a sănătăţii publice”, a precizat premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Totodată, Premierul a reclamat:„Avem probleme la transportul intrajudeţean, interjudeţean, la transportul la muncă şi acasă, mai ales pe platformele industriale unde sunt companii care, normal, ca să îşi maximizeze profitul, transportă peste număr şi nu se implică în asigurarea respectării normelor de protejare a sănătăţii. Şi acolo am avut cazuri care au fost generate nu de activitatea la locul de muncă, pentru că în 90% din situaţii la locurile de muncă sunt respectate cu stricteţe regulile, e clar că infectarea s-a produs pe parcursul transportului”.

sursa foto: ziare.com