În cadrul evenimentelor dedicate sărbătoririi celei de-a 25-a aniversări a statutului de neutralitate permanentă a Turkmenistanului, în data de 6 august a.c., a fost organizat, de catre Ambasada Turkmenistanului in Romania, in castelul Károlyi, împreuna cu Președintele Grupului de prietenie interparlamentar România-Turkmenistan în Parlamentul României – deputatul Istvan-Janos Antal, Primăria Municipiului Carei (Satu Mare) și Direcția culturală a orașului Carei, vernisajul expoziției de fotografii și obiecte etnografice din Turkmenistan.

 

La deschidere au sustinut discursuri primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, deputatul Istvan-Janos Antal, seful Muzeului Regional Satu Mare –  Attila Nandor Hago, consilierul Centrului Județean pentru Cultură și Turism –  Adrian Ștefanuți, dar si Ambasadorul Turkmenistanului in Romania –  Annamammet Annayev, printr-o platforma online.

 

În timpul discursurilor, au fost mentionate dezvoltarea Turkmenistanului după ce și-a obtinut independența în 1991, dar si aspect despre statutul de neutralitate al Turkmenistanului, despre inițiativele internaționale ale acestui stat, despre cooperarea bilateral turkmena-română în diverse domenii, precum și despre componenta culturală a poporului turkmen. Toți vorbitorii au subliniat că această expoziție va contribui semnificativ la consolidarea și extinderea cooperării umanitare și culturale între popoarele prietene din Turkmenistan și România.

 

Expoziția prezintă fotografii dedicate cailor și obiectelor etnografice din Turkmenistan din colecția privată a Deputatului Istvan-Janos Antal și obiecte din patrimoniul cultural național al Turkmenistanului din colecția Ambasadei acestei tari in Romania.

 

Vizitatorilor expoziției li s-au oferit fotografii color despre Turkmenistan, covoare, picturi, costume naționale, meșteșuguri și broderii ale unor meșteșugari turkmeni și instrumente muzicale naționale. De asemenea, ei au avut ocazia să facă cunoștință cu lucrările științifice ale președintelui Turkmenistanului și cu alte materiale de informare publicate legate de aceasta tara.

 

Printre exponate se numără și bijuterii naționale, precum “gupba”, “bilezik”, coliere, cercei, inele și altele, care sunt o parte importantă a culturii naționale.

 

Expoziția de fotografii și obiecte etnografice din Turkmenistan va dura o lună, până la 6 septembrie 2020.