Una dintre cele mai mari organizații din Franța în domeniul energiei și-a pus experții la dispoziția Brașovului, în urma colaborării cu Nogent sur Marne, o localitate din zona metropolitană pariziană. Colaborarea vizează și domeniul cultural și economic.

Astfel, s-au creat premizele ca Brașovul să poată deveni primul oraș mare din România care să folosească pe scară largă geotermia, în urma unei colaborări cu localitatea Nogent sur Marne, care face parte din zona metropolitană a Parisului.

Primarul Allen Coliban și primarul Jacques J.P. Martin au susținut astăzi o conferință de presă, la Brașov, pentru a explica evoluția colaborării dintre cele două localități. Aceasta vizează nu numai domeniul energiilor regenerabile, în care cele două localități au regăsit puncte comune și în care Brașovul poate beneficia de expertiza franceză, ci și cultura – acesta fiind și pretextul vizitei oficialului francez la Brașov, împreună cu o delegație de muzicieni ai Conservatorului din localitatea pe care o reprezintă, turismul sau domeniul economic.

„Este foarte important că în ultimii doi ani am dezvoltat o relație de prietenie cu Nogent-sur-Marne,  unul dintre orașele din zona limitrofă a Parisului, și este important nu doar în planul diplomatic, ci și în plan administrativ. Am câștigat nu doar o comunitate care are multe puncte în comun cu Brașovul, ci și un prieten în persoana domnului primar Jacques J.P. Martin, un adevărat lider la nivelul zonei metropolitane a Parisului, cu o vastă experiență atât administrativă, cât și în rol de management al rețelelor de energie care deservesc această zonă, zona metropolitană a Parisului. Am avut în aceste zile un schimb cultural la nivelul elevilor de la Conservatorul din Nogent-sur-Marne, care au vizitat elevii Liceului de Muzică din Brașov și care, sâmbătă, au avut un concert ce s-a încheiat cu două interpretări de excepție ale acestei «Orchestre efemere», cum frumos a fost denumit proiectul. Tinerii din cele două instituții de  învățământ au cântat împreună «Ciuleandra» și «Sous le ciel de Paris». Dincolo de planul cultural, am avut discuții și avem proiecte în privința energiei –  și, în particular, a energiei regenerabile, întrucât domnul primar a pus la dispoziția Brașovului experții SIPPEREC, agenția care oferă toate planurile de dezvoltare a rețelei energetice, atât din punctul de vedere al electricității, cât și al rețelelor de termoficare. Sunt elemente și tehnologii de care Brașovul are nevoie pentru o tranziție către neutralitatea de carbon și avem ocazia de a avea acces la această competență și expertiză în domeniul geotermiei profunde, un domeniu care în România este abia la început. Brașovul poate să fie primul oraș mare din România care să folosească pe scară largă geotermia profundă, integrată în strategia noastră pentru o termoficare sustenabilă“, a declarat astăzi primarul Allen Coliban.

Termoficarea Brașovului ar putea deveni astfel „verde“ și regenerabilă, prin centrale termale care ar utiliza puțuri geotermale forate la adâncime ca sursă de energie, în locul gazului metan.

SIPPEREC a luat ființă 1924 ca un „sindicat mixt“, un fel de organizație metropolitană a Parisului, care grupează 117 colectivități, reprezentând 8 milioane de locuitori. SIPPEREC sprijină, consiliază și asistă comunitățile membre în domeniile energiei și tehnologiei digitale. Cu competența istorică de a gestiona distribuția de energie electrică în numele municipalităților, sindicatul și-a dezvoltat treptat alte abilități: rețele de comunicații electronice și servicii de comunicații audiovizuale, dezvoltarea energiilor regenerabile, sisteme informatice geografice, iluminat public, infrastructura de încărcare a autovehiculelor electrice. Obiectivele sale de interes general sunt asigurarea bunei administrări a patrimoniului public, dotarea teritoriului într-un mod omogen și prin creșterea ponderii energiilor regenerabile, sprijinirea comunităților în noile provocări legate de politicile publice în materie de energie și tehnologie digitală, oferindu-le servicii comune, soluții tehnice integrate, control al costurilor, ajutor în asigurarea veniturilor și a investițiilor. Președintele SIPPEREC este, în acest moment, primarul Jacques J.P. Martin, care a explicat miza parteneriatului dintre cele două localități.

„Când vine vorba de energiile regenerabile și dorința de a avea o abordare ecologică urbană foarte puternică, SIPPEREC, al cărui președinte sunt, are în Franța o experiență foarte lungă, împlinind anul acesta 100 de ani. Am luat inițiative în domeniul energiei geotermale, energiei solare și apoi producției de hidrogen (care, pe lângă celelalte calități, are și un potențial foarte mare de stocare a energiei, n.n.). Obiectivul a fost să aducem experiența noastră geotermală în programe care ar putea fi acum incluse în planul dumneavoastră de dezvoltare  urbană. Iar energia geotermală are un avantaj: este într-adevăr o energie regenerabilă. Aveți o bogăție enormă în pământ: la 1800 de metri, aveți 60 până la 70 de grade Celsius. Mai jos, sunt 80 de grade. Și pentru investiții de acest fel, vă stăm la dispoziție cu inginerii SIPPEREC pentru a vă ajuta. Echipa din municipiul Brașov a definit nevoile și apoi a lansat apeluri către companii pe care le noi le cunoaștem“, a explicat Jacques J.P. Martin.