Piața mașinilor second-hand din România atrage anual sute de mii de cumpărători entuziasmați. Motivele pentru care oamenii aleg această experiență este oferta diversificată și prețul accesibil.

În ciuda avantajelor, achiziționarea unui vehicul la mâna a doua implică și anumite riscuri. Amenințările țin, în mare parte, de istoricul mașinii și de vânzător. De aceea, este important să aflați detalii din trecutul mașinii și să vă asigurați că informația furnizată este corectă. 

Cele mai populare țepe legate de achiziționarea unei mașini second hand

Ca să vă puteți bucura de călătorii în confort și siguranță, ar fi bine să cunoașteți escrocheriile la care vânzătorii de automobile adesea recurg. Acestea includ modificări de odometru, istoricul de accidente, dezinformarea privind deservirea și multe altele.

Din fericire, există instrumente moderne, cu ajutorul cărora puteți verifica starea mașinii înainte să deveniți proprietar. Astfel, utilizarea unui decoder vin la cumpărare vă poate oferi siguranță suplimentară în calitatea autovehiculului ales. 

În continuare, vom aborda o serie de escrocherii care se practică frecvent pe piața automobilelor second-hand din România și vom explica cum un instrument de verificare VIN vă ajută să le evitați. Există o serie de metode prin care vânzătorii încearcă să justifice prețul unui automobil și să convingă cumpărătorul să-l achiziționeze. Iată cele mai frecvent utilizate. Să începem!

Kilometraj modificat

Aceasta este o metodă adesea folosită la automobilele cu un parcurs de 200.000 – 300.000 km. De obicei, aceste cifre vorbesc despre un grad avansat de uzură a componentelor mașinii și necesitatea unor investiții suplimentare în reparație.

Vânzătorii pot truca cifrele unui odometru atât manual, cât și cu ajutorul laptop-ului, dacă acesta este electronic. Totuși, este o procedură complicată, care dacă eșuează poate afecta dramatic valoarea de piață al automobilului.

Utilizarea unui decoder VIN vă ajută să aflați kilometrajul real al automobilului și cum a crescut acesta în timp. Deci, puteți descoperi cu ușurință un vânzător necinstit. 

Daune ascunse

Vânzătorii preferă să nu vorbească despre defectele mașinii, în special despre accidente sau daune care nu sunt vizibile. În timp ce unii maschează zgârieturi sau deformări ale caroseriei, alții pot ascunde daune mult mai grave. 

De obicei, aceste oferte au un preț atractiv, dar ascund defecțiuni ale motorului, geometrie distorsionată sau alte probleme care afectează funcționalitatea normală al automobilului și vă pot pune viața în pericol.

Un decoder VIN poate oferi un raport detaliat despre accidentele în care a fost implicată mașina, daunele suferite și componentele exacte care au fost afectate. De asemenea, poate fi calculată și o sumă estimativă a reparațiilor efectuate.

Utilizare în taxi

Majoritatea cumpărătorilor auto sunt deja informați despre pericolul achiziționării mașinilor utilizate în taxi. Vânzătorii încearcă din răsputeri să ascundă acest fapt, iar fiind întrebați direct – adesea neagă.

Cel mai mare risc al unui trecut în taxi pentru un automobil constă în uzarea pieselor. Aceasta se întâmplă mult mai rapid pentru un taxi, decât la o mașină utilizată în scop personal. Uneori, chiar și o mașină cu an de fabricație recent, utilizată o anumită perioadă în taxi, are nevoie de reparații majore. 

Dacă aveți dubii privind trecutul automobilului, este de preferat să generați un raport pe baza codului VIN. Veți putea afla dacă mașina a fost înregistrată anterior ca și taxi sau puteți deduce asta din datele odometrului și alți indicatori disponibili.

Probleme cu legea

Continuăm cu un nivel superior de escrocherii, precum sunt problemele de natură legală. Dacă nu ați apelat la un dealer oficial de mașini second-hand, atunci există riscul să cumpărați o mașină furată, cu datorii sau orice alt timp de restricții de utilizare. 

Uneori nici vânzătorii ar putea să nu știe despre furt, arest sau anumite limitări, iar un raport VIN ar putea scoate la iveală aceste probleme. Acesta oferă informații despre statului legal al autovehiculului, precum înregistrările inspecțiilor tehnice și casări.

Acte false sau nevalide

O altă problemă cu care v-ați putea confrunta atunci când cumpărați un automobil nou, ar fi prezentarea de către vânzător a unor documente false. Aici ne referim la asigurare, pașaport tehnic sau chiar un raport în baza codului VIN falsificat.

Cumpărarea unei astfel de mașini reprezintă un risc extrem de înalt. Vă puteți trezi nu doar cu un automobil nefuncțional din punct de vedere tehnic, ci mai grav, cu datorii și restricții de călătorii.

Chiar dacă vânzătorul se oferă să vă prezinte un raport VIN, ca să fiți sigur de integritatea lui, este mai bine să-l generați de sine stătător. În primul rând, verificați ca modelul și specificațiile automobilului detectat să corespundă cu informația din pașaportul tehnic. După care, puteți analiza în detaliu de câte ori a fost înregistrat și în ce țări. 

Comparați informația furnizată cu cea din raport și concluzionați dacă puteți avea încredere în vânzător.

Gânduri finale

Experiența de cumpărare a unui automobil de pe piața de mașini second-hand poate fi tristă dacă nu sunteți suficient de informat despre riscuri. Vânzătorii, în special dacă sunt agenți comerciali, pot ascunde informații importante despre starea vehiculului, ghidați de dorința obținerii unui profit maxim. 

Datorită platformelor de verificare ale codurilor VIN orice cumpărător poate afla istoricul mașinii înainte ca să devină proprietar. Un raport VIN poate include:

  • anul de fabricație al vehiculului;
  • istoricul reparațiilor efectuate la dealer;
  • numărul de sancțiuni; 
  • utilizarea în taxi;
  • informații actualizate din pașaportul vehiculului;
  • istoricul accidentelor;
  • prezența restricții și alte informații importante.

În cazul în care mașina se dovedește a fi fără probleme o puteți cumpăra cu încredere. Transformați procesul de cumpărare într-o experiență captivantă pentru dvs. Verificați cu atenție toate detaliile, apelați la rapoarte VIN pentru transparență și bucurați-vă de rezultat.

(P)