ȘOC: Dinamo București intră în Liga 2! E PREMIERĂ, una nefericită pentru ceea ce… A FOST cândva una dintre cele mai titrate echipe ale fotbalului românesc.

 Echipa din Ștefan cel mare nu a reușit să producă miracolul și a retrogradat, pentru prima oară în istoria clubului înființat pe 14 mai 1948. Iar faptul, în sine, spune multe, foarte multe…

Formația pregătită de Dusan Uhrin Jr. a obținut doar o remiză în returul barajului cu Universitatea Cluj (1-1, după 0-2 în tur), iar „Șepcile Roșii” revin în primul eșalon după o așteptare de șapte ani.

Echipele din această seară au fost configurate astfel:

Dinamo București: Eşanu – G. Creţu (Bani ’64), Carp, Aloe, A. Radu (Filip ’73) – Torje, Pierret (Haită ’89), Grădinaru – Morar (Ivanovski ’64), Irobiso, C. Matei (Rodrieguez ’74). Antrenor: Dusan Uhrin

Universitatea Cluj: Gorcea – Romeo, Ilie, Ispas, Dobrescu – Pires (Gugu ’90), Ioan Filip, Tescan (Balgiu ’65) – Ribeiro (Pîrvulescu ’46) Remacle, Boiciuc. Antrenor: Erik Lincar.

Fondată în 1948, echipa a debutat direct în prima divizie a României și nu a retrogradat niciodată.

Și da, vorbim azi, acum, de un șoc, atât pentru clubul bucureștean, câtși pentru fani, pentru oamenii din sport, cu atât mai mult cu cât… din punct de vedere al numărului de trofee, Dinamo are în palmares 18 titluri naționale, 13 Cupe ale României, 2 Supercupe ale României și o semifinală a Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1983–1984.

Pe lângă echipa mare, clubul Dinamo deține și o echipă secundă intitulată Dinamo B, care evoluează în Liga a III-a. Din punct de vedere al tinerilor fotbaliști, clubul deține unul dintre cele mai importante centre de copii și juniori din România.

Fostă echipă a Ministerului de Interne, istoria lui Dinamo a fost marcată de rivalitatea permanentă cu FCSB (meci intitulat Eternul derby sau Clasicul României), întâlnirile dintre cele două echipe de fotbal fiind considerate ca fiind cele mai importante meciuri ale anului, adesea decisive pentru câștigarea campionatului.

***

Deceniul 2010-2020

Sezonul 2010-2011: în Europa League, Dinamo a reușit să câștige în dublă manșă al doilea tur preliminar contra moldovenilor de la Olimpia Bălți, 2-0 și 5-1, însă este din nou eliminată prematur, în al treilea tur preliminar de către vicecampioana Croației, Hajduk Split, pe care a învins-o în prima manșă cu 3-1, dar pierdut cu 0-3 în retur. Dinamo încheie campionatul, pentru a doua oară consecutiv, pe un dezamăgitor loc 6, la 14 puncte în urma campionilor de la Oțelul Galați, dar beneficiază de retrogradarea vicecampioanei Poli Timișoara și urcă pe a 5-a poziție a clasamentului.

Sezonul 2011-2012 aduce din nou dezamăgiri pe plan european pentru dinamoviști, care, după ce îi elimină în al treilea tur preliminar al Europa League pe croații de la NK Varaždin (2-2 în Ștefan cel Mare și 2-1 la Varaždin), ies din nou din competițiile continentale încă din Play-Off, eliminați fiind de un adversar considerat accesibil, ucrainenii de la Vorskla Poltava, după o dublă înfrângere: 1-2 în Ucraina și 2-3 în „Groapă”. Dinamo termină turul campionatului pe primul loc, la un punct distanță de ocupanta poziței secunde, CFR Cluj. Urmează un retur deosebit de slab, în care Dinamo înregistrează eșec după eșec, și după ce a dominat turul de campionat, terminându-l pe prima poziție, echipa alb-roșie termină pe un dezamăgitor loc 5, salvând sezonul cu câștigarea celei de a 13-a Cupe a României din palmares, după victoria în finală cu 1-0 în fața Rapidului, și cu câștigarea Supercupei României, a doua din istorie, în fața campioanei CFR Cluj, după 2-2 în primele 120 de minute și 4-2 la lovituri de departajare.

Sezonul 2012-2013 aduce o Dinamo care a reușit să obțină de la clubul FC Barcelona acceptul pentru desfășurarea unui amical de prezentare a echipei Dinamo, amical terminat cu victoria catalanilor cu 2-0. Dinamo pierde cu 2-1 în fața echipei CFR Cluj, și nu s-a calificat în semifinala Cupei României după ce în sezonul precedent a câștigat Cupa. În Europa League iese din competiție cu prima echipă ieșită în cale, Metalist Kharkiv, după un 0-2 acasă și un meci pierdut în deplasare scor 2-1. Sfârșitul turului de campionat găsește echipa dinamovistă pe un neverosimil loc 7, la 29 de puncte în spatele liderului Steaua București — după meciurile pierdute cu CFR, 1-0, Vaslui 1-0, Steaua 3-1. În clasamentul cluburilor alcătuit de UEFA în 2013, în urma rezultatelor slabe din precedentele cinci sezoane, echipa dinamovistă se clasa pe locul 128 în urma altor echipe românești precum FC Steaua locul 63, CFR Cluj locul 67, FC Unirea Urziceni locul 114 (echipă care nu mai există).

În 2013, omul de afaceri Ionuț Negoiță a devenit acționar majoritar și a început o serie de reorganizări. Un an mai târziu însă, clubul avea datorii mari și Negoiță a cerut insolvența clubului, ceea ce a făcut ca echipa să nu poată participa în competițiile europene în sezoanele 2014–2015 și 2015–2016.

Pe 24 septembrie 2015, Tribunalul București a decis că Dinamo îndeplinește criteriile pentru ieșirea din insolvență. Însă deoarece decizia a venit prea târziu pentru a putea fi înregistrată la UEFA, Dinamo nu a putut juca în cupele europene în sezonul 2016-17, deși a încheiat pe locul 4 în campania anterioară.

În sezonul 2016-17 al Ligii I, Dinamo a ocupat locul trei, astfel că a revenit în competițiile continentale în 2017, înfruntând pe Athletic Bilbao în turul trei preliminar al Ligii Europa. În prima manșă, la București, scorul a fost 1-1, Rivaldinho marcând golul lui Dinamo. Spaniolii s-au impus în retur cu 3-0 și au mers mai departe.

În următoarele trei sezoane, Dinamo nu a mai obținut calificarea în play-off-ul Ligii I, luptând astfel pentru evitarea retrogradării.

2020-prezent

La 13 august 2020, Ionuț Negoiță a vândut partea sa de acțiuni către Benel International SA, o companie spaniolă reprezentată de Pablo Cortacero. Noii proprietari au investit imediat o mică sumă de bani și au făcut câteva transferuri, însă ulterior au dispărut și nu au mai adus bani la club care a fost susținut doar de către grupul suporterilor, uniți în Programul DDB (Doar Dinamo București). Apăsați de grija financiară, rezultatele au început să scadă. La finalul sezonului regular, echipa termina doar pe poziția 14 din 16 cu 27 de puncte acumulate în 30 de meciuri. În play-out, Câinii au început la fel de prost și se aflau pe loc retrogradabil cu șase etape înainte de finalul sezonului. Urmează însă o evoluție miraculoasă și Dinamo câștigă următoarele 5 jocuri, iar în ultima etapă face egal. Echipa a terminat sezonul cu 3 puncte peste locurile de baraj pentru promovarea/menținerea în prima ligă.

*

„Nu credeam să trăiesc momentul retrogradării lui Dinamo. Suferința s-a terminat. Problema este dacă va juca în B, sau dacă pe câini îi așteaptă vremuri și mai grele”. (Silviu Tudor Samuilă- comentator sportiv)

foto: Digi Sport-captură