Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Apărării: „M-am întâlnit, astăzi, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu o delegație a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de senatorul Richard Shelby, președintele Comitetului pentru Alocări Bugetare din Senatul SUA. În cadrul discuțiilor am abordat cu senatorii americani teme actuale din domeniul securității şi apărării cât și aspecte concrete legate de cooperarea cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, dar şi în context aliat. Am analizat atât aspecte privind dialogul strategic în domeniul apărării – cu accent pe riscurile și amenințările la adresa securității în regiunea Mării Negre, precum și direcțiile de acțiune privind consolidarea cooperării practice la nivel bilateral”.

Potrivit oficialului român, Consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA rămâne un obiectiv major pe palierul apărării, având un rol esențial în contextul provocărilor actuale la adresa securității.

Pe parcursul convorbirilor am subliniat că prezenţa militară americană pe teritoriul României reprezintă un angajament real al SUA pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii, reiterând importanța consolidării acesteia.